СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Филхармонията в Полша спечели наградата Мийс ван дер Рое 2015
 Facebook

Филхармонията в Полша спечели наградата Мийс ван дер Рое 201519.05.2015 / 18:00 - citybuild.bg

Filharmonia Szczecinska е проектирана от испанското студио Barozzi/Veiga.

 

Победителите за 2015 г. - Barozzi Veiga студио: Alberto Veiga и Fabrizio Barozzi за тяхната работа по залата в Шчечин 

 

 

Победителят за голямата награда в конкурса беше обявен на 8 май в "Мийс ван дер Рое павилион". Журито похвали проекта, който има "нова символична роля" в замяната на аудиторията, разрушена по време на Втората световна война, и призна потенциала на сградата, която предлага "нови възможности за културни и развлекателни събития".

 

 

 

 

Сградата разполага със концертна зала за 1000 зрители, зала за камерна музика за 200 зрители, мултифункционално пространство за изложби и конференции, както и широко фоайе. Тя се възприема като светлинен елемент: стъклената фасада, осветена отвътре, позволява различни възприятия. Екстериорната строгост, геометричност, простота и съвременност контрастира с експресивността на основния салон и концертна зала с позлатено покритие в духа на класическата традиция.

 

Сградата е с double skin фасада, осветява се от LED система, облицовката на покрива е многослоен пакет, оптимизирана е акустиката и топлоизолацията.

 

 

 

 

 

План на втория етаж

 

Разрез на концертната зала

 

 

Още подробности за проекта - тук.

 

В изданието за 2015 година има една новост - Young Talent Architecture Prize (YTAP) - за Casa Luz беше наградено АRQUITECTURA-G studio /Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Brill, Aitor Fuentes и Igor Urdampilleta/. 

 

 

 

Фондация "Мийс ван дер Рое" - Барселона организира на всеки две години конкурс за съвременна архитектура, в който участват представители на всички европейски страни. Наградата е учредена през 1987 г. в партньорство на Европейския парламент и Фондация „Мийс ван дер Рое".

 

Надпреварата е отворена за всички проекти, реализирани в Европа в рамките на двугодишен период преди предоставянето на наградата. С приза се награждават постиженията на европейски архитекти и се предоставя на гражданите, както и на публичните институции, възможност по-добре да оценят важността на архитектурата при изграждането на градовете и общностите. Наградата вдъхновява проучването, развитието и въвеждането на устойчиви архитектурни практики, които са в основата на връзката между качеството на живот и качеството на застроената среда. Именно това илюстрира социалните, културни и икономически ползи от нейното съществуване.

 

Наградата търси и открива разнообразието на европейските архитектурни проявления, като защитава ролята на архитектурата от една страна като база за обмяна на идеи и като арена за изграждането на общата европейска култура. Наградата също така поощрява архитекти в началото на кариерата ми чрез специална награда, както и отговорните инвеститори - публични и частни, които са ангажирани в изграждането както на европейската икономика, така и на нейната култура чрез своите реализации.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от EuroBuild