СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
863 финансови корекции са наложени на проекти по ОПРР
 Facebook

863 финансови корекции са наложени на проекти по ОПРР11.06.2019 / 17:26 - CityBuild.bg

Залагане на неправомерни критерии за подбор, методика или показатели за възлагане са най-често констатираните нарушения.

 

Те се допускат при подготовка и провеждане на процедури за избор на изпълнители по обществени поръчки по проекти, финансирани със средства от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020. Пропуските се допускат основно при административната подготовка на тръжната документация.

 

До момента са установени пропуски и са регистрирани общо 863 нередности, като текущо приспаднатите суми по програмата към 10.06.2019 г. са в размер на 22,6 млн. лв.

 

По наложените корекции от страна на бенефициентите са инициирани 559 съдебни административни производства. До този момента с влязло в сила решение на съда в полза на Министерството на регионалното развитие  и благоустройството са завършили 131 от тях. 7 дела са в полза на жалбоподателя.

 

Финансови корекции за същите нарушения са наложени и на Столична община, като към днешна дата приспаднатата сума е в размер на около 1,6 млн. лв. В момента общината обжалва две решения на Управляващия орган на ОПРР за наложени санкции от 5% за ремонта на двете зони в централна градска част.

 

Чрез механизма за налагане на финансови корекции в резултат от установени нарушения се цели да не се допусне извършването на разход, който е незаконосъобразен. Финансовите корекции са и инструментът, с който може да се отстрани пропуск в бюджета, причинен от допусната грешка.

 

 
още от Новини

още от Страната