СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Фирма „Аутлайн“ е автор на проекта за Дом „Литературна Стара Загора“
 Facebook

Фирма „Аутлайн“ е автор на проекта за Дом „Литературна Стара Загора“18.06.2018 / 10:26 - CityBuild.bg

Изграждането на нагънати листове хартия, на които ще се сяда, огледални повърхности и вертикални градини по фасадата предвижда проектът.

 

Осемчленно жури, назначено от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, класира на първо място с 31,80 точки проекта на „Аутлайн“ ООД от Стара Загора в обявения конкурс „Стара Загора – град на поетите. Благоустрояване на пространството около музей „Литературна Стара Загора“ и контактна зона“. Основен акцент в него е нагънат лист бяла хартия с размери 6/3 м, който ще бъде изпълнен от бяла мозайка или камък и огледални повърхности от неръждаема стомана, които се очаква да променят изцяло фасадата на бъдещия музей и ще дават различен поглед за всеки минувач, обясниха авторите на проекта на организираното представяне в общината на 8 юни.

 

По думите им, използвани са метафорични похвати, които да възбудят въображението на посетителите и да предизвикват интереса на младите хора. Предвидено е още да има вертикални градини по фасадата, които ще се редуват с огледалните повърхности, в търсене на противовес на тежката сграда на бившия партиен дом.

 

 

Класираният на второ място проект на „Структура Студио“ ЕООД-Стара Загора с 25,42 т. предвижда изграждането на пространство с алея на поетите, растителност и места за сядане, символизиращи наредени книги, изпълнени от шлайфан бетон и сцена за литературни четения. Трети е проектът на старозагорската фирма „Риа Консулт“ ЕООД с обща средноаретмитична оценка 21,11 т., а на четвърто място е проектът на „Новиза“ ЕООД-София с 19,97 т.

 

Оферти за участие в конкурса за идеен проект се подаваха от 01.12.2017 г. до 28.02.2018 г. Председател на журито беше зам.-кметът Иванка Сотирова, а сред членовете бяха арх. Атанас Динев от Камарата на архитектите в България, арх. Йордан Данев от Съюза на архитектите в България, скулпторът Красимир Зарков от старозагорското представителство на Съюза на българските художници, главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, инж. Веска Узунова – директор Дирекция „Строителство и инвестиции“ в Община Стара Загора и др.

 

Класираният на първо място участник - „Аутлайн“ ООД, получава награда в размер на 2 000 лв., „Структура Студио“ ЕООД е с парична награда от 1 000 лв., а за третото място „Риа Консулт“ ЕООД е премиран с 500 лв. Спечелилият конкурса проект ще бъде възложен за изпълнение, а предвиденият бюджет е 100 000 лв с ДДС.

 

Зам.-кметът Иванка Сотирова увери, че архитектите ще имат нови възможности за изява в предстоящите конкурси за обновление на града. Желанието на общинското ръководство е да приключим до края на годината със сагата Музей „Литературна Стара Загора“, увери тя.

 

 
още от Новини

още от Страната