СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„ФЛОРА” - с респект към съществуващата растителност
 Facebook

„ФЛОРА” - с респект към съществуващата растителност05.11.2015 / 10:27 - citybuild.bg

Ценното на Експозиционния център е средата, в която е реализирана, казват проектантите от „ДЕКОР ДИЗАЙН".

 

ФЛОРА” в Приморски парк в Бургас беше открит тази година. Екипът проектанти е арх. Даниела Бурулянова, арх. Емил Бурулянов и арх. Славян Бурулянов. Възложител е Община Бургас, а изпълнител - „Планекс” ООД. Проектът участва във втория конкурс АРХ ИНОВА.

 

Експозиционният център е разработен от Консорциум „ДЕКОР ДИЗАЙН” след спечелване на обществена поръчка и конкурс за проекта. Обектът е на стойност 3.3 млн. лв. и е реализиран със средства, отпуснати по финансовата инициатива JESSICA от „Регионален фонд за градско развитие” АД. Застроената площ е 1 140,3 м2, а разгъната застроена площ - 1 426,4 м2. "За нас бе голямо предизвикателство след спечелената обществена поръчка, придружена с високо оценен идеен проект за Експозиционния център, да докажем, че ще има ново, различно и модерно решение, доказващо социалното развитие на обществото и технологиите, но и приемственост, продиктувана от характера на отредения терен", казват авторите на проекта.

 

 

Цялостната концепция за експозиционен център за провеждане на постоянни изложения за цветя, строителство, техника и други на територията на «Флора Бургас» в Приморски парк, както и благоустрояване на прилежащата територия, се базира на фундамента на архитектурнато проектиране - Функционалност, естетика, иновативност.

 

Функционалност: Новото застроително решение постига оптимална площ за експозиции, като са предвидени всички необходими площи по задание, при това на почти традиционното досега място за изложения. Главният подход е търсен и определен по оста: спортен комплекс - централно влизане - мемориал знамена - море. Основната сграда се състои от пет основни зали за експозиция /модули/, с различна височина, обединени в средата с приемно разпределителна зона, допълнително тяло за експозиции /купол/ и щандове за търговска дейност във вътрешния двор, открити експозиционни площи. Приемно-разпределителната зона в центъра на композицията е отворена, но маркирана мощно отгоре с остъклена метална контрукция.

 

Модул 1 е със значителен пробив в обема си - има отворени но покрити от конструкция площи, а пред него е открита експозиционна площ за фонтани и водни елементи. Модул 2 е предвиден частично за многофункционална зала, а в останалата част има и частично второ ниво за административни помещения. Модули 3 и 4 съдържат в себе си зали за едроразмерна растителност, в които чрез стълби посетителя може да се качи и на частични втори нива. Модул 5 е със значителен пробив в обема си, както първия модул - има и само покрити от конструкция експозиционни площи. Модул 6 е във вътрешното пространство, като със своя куполен силует напомня за добре познатия облик на старите сгради на експозицията и предлага известна приемственост във визията, разбира се в трактовката на 21-ви век.

 

Самите зали имат възможност както за едновременно ползване, така и за отделно наемане, за най-различни по своя характер събития. Всички модули са с цялостностно странично остъкляване с мащабни стъклопакети, част от които с матирано бяло стъкло, които са предвидени да бъдат част от декоративното осветление на сградата. Обемите нарастват стъпаловидно по височина, като очертават един запомнящ се образ, който се пренася и върху различни презентационни материали и лога, свързани с центъра. Заложените материали са синтез между традиоционните дърво, камък, озеленяване и модерните - стъкло и метал.

 

 

Естетика: Обемно-пространственото решение е съобразено със силуета, мащаба и указаните по задание параметри, като се оформя като неразделна част от парковата среда, обвързано и с реализирания плувен басейн. Проектът е базиран на внимателно проучване на контактната зона, поради непосредствената му близост с историческото ядро на морската градина, но и търсенето на уникален силует, който да стане архитектурен символ на Бургас, а защо не и на страната.

 

Постигнато е едно изчистено по съдържание, логично като решение, ефирно като материали, цветно като настроение проектно решение. При това следвайки коректно изискванията на инвеститора за височина, обеми и вписване в околния ландшафт, експозиционният комплекс „изниква" над нивото на терена с меки и степенувани по височина форми и очертава уникален силует.

 

Иновативни проектански решения: Редица от проектантските решения, заложени в обекта, са рядкост за страната и първи за града. При два от модулите има предвидено екстензивно озеленяване на покрива, което допринася за плавното вписване на обекта в парковата среда. Много интересен и впечатляващ момент са панелите от вертикално озеленяване пред фасадите - така цветята от терена пропълзяват до покрива в интересен рисунък. Дъждовните води се събират в специален резервоар, който е свързан с поливната система, а към предварително предвидения наклон на покривите се монтира и фотоволтаична система. Много въздействащо е декоративното осветление, както настилково, така и фасадно, подчертаващо материалите с дървесен ефект и вертикалното озеленяване. Използваните материали и индивидуално разработените детайли осигуряват максимална енергийна ефективност и устойчивост на сградата в дългосрочен план.

Уникалност: Уникалното е локацията, в която е изграден обектът - Морската Градина на Бургас и начина, по който е подходено към тази среда, почти без никаква намеса, със респект към съществуващата растителност. Експозиционни центрове съществуват много, но ценното на „Флората" е средата, в която е реализирана. 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ