СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Форнотека" преобрази контейнера Fluca в градина
 Facebook

"Форнотека" преобрази контейнера Fluca в градина27.06.2019 / 10:28 - CityBuild.bg

Проектът на Антон Стоянов е създаден специално за пространството на Австрийски културен павилион.

 

От 21 юни до 18 юли в пространството на FLUCA на ул. "Отец Паисий" в Пловдив изложбата "Форнотека" показва съчетаване на жива растителност с металната повърхност на контейнера, който се превръща във фон за инсталацията на артиста, работещ с огледала и глазури за стъкло. Форми и отражения създават калейдоскопична реалност и магично преживяване за посетителите.

 

 

След като завършва Националната художествена академия в София, Антон Стоянов продължава своето образование в Universität für Angewandte Kunst, Виена. През 2007 г. художникът се дипломира в Universität der Künste и днес живее в Берлин. Стоянов развива успешна международна кариера, затова е любопитно да се отбележи, че "Форнотека" е неговата първа самостоятелна изложба в родната му страна.

 

Умелото експериментиране с материали и технологии, което е в основата на разпознаваемия му стил, присъства още в неговия цикъл "Mirror Paintings", представен за първи път в галерия "xavierlaboulbenne" в Берлин през 2018 г. Тази серия е инспирирана от специализацията му в работата със стъкло в "Glaser-Innung Berlin".

 

Произведенията се определят от динамични композиции, съществуващи в хармонични кръгли формати. Нарисуваното върху огледалната повърхност отразява обкръжаващата среда, позволявайки на артиста да прехвърли границите на живописното изобразително поле и да навлезе в полето на инсталацията. Взаимодействието на огледалата със силуетите на растения и зрители, с естествената и изкуствена светлина създава пространствено и архитектурно присъствие на изложбата в Австрийски културен павилион.

 

По време на изложбата Fluca е футуристична капсула, която носи в безкрая на Космоса значими теми, свързани с планетата Земя: глобалното затопляне, климатичните промени, околната среда и политизирането на дебата за природата. "Форнотека" представя утопичен поглед към урбанистичните решения на бъдещето, когато оазисите в нашите градове вероятно ще бъдат показвани като рядък вид в специални и изкуствено защитени контейнери...

 

"В Пловдив представям продължението на серията си Mirror Paintings, която показах миналата година в Берлин. Сега доразвивам техниката, която възникна след две годишно проучване на спецификата на материала - като се започне от производството и се стигне до инфилтрирането на художествени идеи в материала.  Изграждането на произведенията е на "принципа на тост-сандвича". Върху огледалната "филия" полагам вкусовите ми предпочитания и "подправки" под формата на глазури за стъкло. Затварям го със стъкло и го изпичам чрез UV светлина. ...би било прекрасно, ако ФОРНОТЕКА донесе съзнание за околната среда, нашето екологично поведение и повдигне важни въпроси, свързани с климатичните промени и ангажиментите на съвременните общества във връзка с тези важни проблеми на планетата. Да се надяваме, че един ден няма да се налага да излагаме растителните видове в специални музеи. Огледалата отразяват както растителността, така и зрителя, който ги наблюдава. Той става част от инсталацията и по този начин изложбата още веднъж поставя акцент върху човешкия фактор в дискусията за климата", казва авторът.

 

 
още от Новини

още от АРТ