СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Форум Таляна – обсъждат развитието на арт кварталите в страната
 Facebook

Форум Таляна – обсъждат развитието на арт кварталите в страната13.06.2019 / 16:20 - CityBuild.bg

В рамките на четири дни във Варна ще се съберат архитекти, хора на културата, урбанисти, предприемачи и представители на местната власт.

 

Основната цел на Форум Таляна е да постави акцент върху възможностите за културно предприемачество и артистични намеси в публичното пространство. Мисията на екипа на Иноватор е да открие подходящ начин, по който да привлече креативните индустрии, артисти и творци, които съвместно да използват възможностите на арт кварталите. Не на последно място фокус на събитието ще е и диалогът с местната власт и застъпничество за инвестиране на обществен ресурс в криейтив кварталите.

 

 

Сред присъстващите на събитието са 24 гости от цялата страна, свързани с културното предприемачество и арт кварталите, както и 10 лица от местната общност. Ето и имената на част от тях: архитекта Кристиян Мюлер от Швейцария, Меги Герасимова и Калоян Карамитов от Визия на София, урбанистите Нурхан Реджеб и Силвия Чакърова от проект CityWalk и София град на хората, Димитър Семков и Ивайло Дернев, които са част от Капана и други.

 

Освен всичко друго форум Таляна се провежда като част от събитията и действията, които целят да надградят сътрудничеството между двата артистични квартала Капана в Пловдив и Таляна във Варна. През април се проведе церемония по подписване на споразумение между Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Фондация “Иноватор” и Сдружение “Таляна” от Варна. Партньорството се реализира в рамките на проекта „От А(рта) до Я(влението): Креативните квартали в България“, който спечели финансиране по отворена покана за градовете кандидати на Пловдив 2019 и е част от официалната програма.

 

 

Форум Таляна се провежда от днес до 16 юни в сградата на Фондация “Иноватор” на ул. "София" 1 във Варна. Като част от програмата лекторите ще могат да разгледат културни и архитектурни паметници в квартал Таляна, да участват в дискусии, свързани с планирането и проблемите пред креативните квартали, и да станат част от workshop-и и лекции, които ще генерират нови идеи и знание за всички подобни бъдещи инициативи в България. По време на събитието ще може да чуете експертното мнение на поканените специалисти и техните визии за бъдещето в следните четири направления – Градско развитие и пешеходство, Опазване на културното наследство, Бизнес и стартъпи и Управление на креативни квартали.

 

 
още от Новини

още от Страната