СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Фотоизложба разказва за историята на големите дарители на Пловдив
 Facebook

Фотоизложба разказва за историята на големите дарители на Пловдив14.11.2019 / 13:29 - CityBuild.bg

Чрез тяхната благотворителност под тепетата са построени църкви, училища и болници.

 

Уникални старинни фотографии и вдъхновяващи примери за благородство показва новата изложба на вестник „Марица“ и „Хермес медия“. Експозицията, която е част от традиционната културна кампания „Пловдив през годините“, е посветена на големите дарители под тепетата и региона. Тя е представена в 20 табла, разположени на входа за Цар Симеоновата градина, до фонтаните в близост до Военния клуб.

 

 

Във фотографските пана са нагледно показани щедрите дарения, извършени от духовници, просветители и държавници като Иван Евстр. Гешов, Екзарх Йосиф, отец Кирил Нектариев, Христо Г. Данов и други. Наред с тях са представени и големите индустриалци и търговци, които развиват мащабна социална дейност като Кудоглу, братята Христо и Евлоги Георгиеви, Стефан Обрейков и други.

 

Изложбата „Дарителите“ разкрива интересни факти за знаменития род Чалъковци, с чиито средства са построени почти всички храмове в Стария град, и които изнасят на гърба си борбата за църковна и национална независимост през XIX век. Представени са делата на женските благотворителни дружества „Майчина грижа“ и „Подкрепа“, които в началото на миналия век отварят безплатни трапезарии за бедни деца, летни лагери и лечебни заведения.

 

 
още от Новини

още от АРТ