СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Фотоизложба „Вдъхновението ДЕУЛТУМ“ показва историята на древния град в 24 кадъра
 Facebook

Фотоизложба „Вдъхновението ДЕУЛТУМ“ показва историята на древния град в 24 кадъра11.08.2020 / 11:25 - CityBuild.bg

Експозицията е подредена пред Културен център "Морско казино" в Бургас.

 

Археологическите проучвания в античния и средновековен град Деултум - днешното село Дебелт, имат 40-годишна история. Започнали със строителството на металургичен комбинат в местността, те бързо разкриват богатите културни напластявания в района, поради което голяма част от територията получава статут на Национален археологически резерват.

 

Четиримата фотографи от Бургаска фотографска общност - Етелка Пирева, Димитрина Андреева, Александър Стоянов и Тодор Динев, запечатват с обективите си изяществото на ценните артефакти, събрани в 24 впечатляващи фотографии. В експозицията са подбрани и снимки на отделни находки, дело на младия кинорежисьор Кирил Тодоров.

 

 

В изложбата намират място Оловно огледало, II-III в. сл. Хр., Бронзови фигурки, II-III в., Сикстарий и чаша, бронз, IV в. сл. Хр., Бронзов пръстен с гема II в. сл. Хр., Стъклена бутилка, II-III в. сл. Хр., Печат за просфора, V-VI в., и други.

 

Деултум е единствената колония на свободни римски граждани на територията на България. Неслучайно през 2011 година Деултум е избран чрез национално електронно гласуване за едно от чудесата на България. За първи път мястото е описано от братята Шкорпил в края на 19-ти век. По това време те са споменали, че крепостните стени на града са били около 2 метра високи. Съвременни проучвания започват да се провеждат през периода 1981-1985 г. покрай строежа на близкия завод, който е построен по програмата за заселване на Странджанско-Сакарския край. Установено е, че най-напред на това място е имало тракийско селище. Това е било преди началото на новата ера.

 

 
още от Новини

още от АРТ