СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арх. Фредерик Якобс: В проектите си търсим синтез между етика и естетика
 Facebook

Арх. Фредерик Якобс: В проектите си търсим синтез между етика и естетика06.11.2019 / 10:25 - CityBuild.bg

Той представи Conix DBRM architects на церемонията по награждаването в АРХ ИНОВА 2019.

 

Фредерик Якобс е архитект с магистърска степен по управление на сгради. Той е един от основателите на CONIX RDBM Architects и се фокусира върху реализацията на проектите и управлението на социалната отговорност на основния бизнес на компанията. Арх. Якобс беше гост-лектор по време на награждаването в шестото издание на конкурса „Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА". Посещението му се осъществи със съдействието на Reynaers, генерален спонсор на конкурса.

 

 

Мултидисциплинарният екип от 65 души на Conix DBRM architects е комбинация от компетенции, академична подготовка, възраст, националност и култура. Студиото има офиси в Белгия, Холандия и Мароко. То се фокусира върху специфичната типология на сградата, а обширното му портфолио включва нови сгради, реконструкции и ремонти в областта на жилищни проекти, училища, културни проекти, търговски сгради, офиси, банки, промишлени проекти, но също така и развитие на имоти, планиране, интериорен и продуктов дизайн.

 

 

"Нашата мисия е да създаваме емоция, идентичност и ценности, които ще пребъдат. Обединява ни въздействието и резултатът от нашите проекти. Всяка интервенция дава възможности за подобряване на сградата и на локацията, а всеки проект е свързан с интердисциплинарни дейности. Търсим синтез между етика и естетика, като етиката е свързана с използваните материали и енергийната ефективност и изискват голяма отговорност. Тези предизвикателства посрещаме заедно с клиенти и партньори и го правим със страст и кураж", каза арх. Якобс по време на лекцията.

 

 

Студиото CONIX RDBM Architects е важен играч в белгийския и холандския архитектурен свят и е активно в различни сектори. То направи име чрез различни проекти и получи международно признание благодарение на Belgian European Pavilion за Световното изложение (2010) в Шанхай и обновяването и разширяването на Brussels Atomium (2005). 

 

Belgian European Pavilion и Brussels Atomium

 

Ден след участието на арх. Якобс в церемонията по награждаването в Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019, беше открито разширението на Brussels Humanities, Sciences and Engineering campus на Vrije Universiteit Brussel по проект на студиото. Новият комплекс от три сгради обхваща повече от 33 000 м² и включва жилища за 650 студенти, аудитории, музикална зала, малък музей и администрация. Връзките за придвижване са външни, по самата фасада. Инсталирани са системи за контрол на дневната светлина, сензори за движение, системи за отопление и охлаждане, термопомпи и използване на дъждовната вода.

 

Новият IXY комплекс

 

По време на презентацията си арх. Якобс показа и други проекти, свързани с учебни заведения.

 

4th European School в Брюксел е най-голямото училище в Белгия с 4 000 кв. метра площ

 

KASKA part time Art School - училище в историческия център на Антверпен

 

Oosteroever е един от най-внушителните жилищни проекти в Белгия по проект на студиото. С превръщането на старата индустриална зона в нов жилищен и бизнес център, Остенде се нарежда редом с други европейски градове, които съживяват старите си пристанищни квартали. Кеят е напълно преустроен, а старият пристан - превърнат в яхтено пристанище. Ресторанти, кафенета, бутици и художествени галерии правят Baelskaai оживен квартал на пешеходно разстояние от центъра на Остенде, плажа и дюните. Вижте повече за проекта тук.

 

Oosteroever

 

Umicore е известна сграда на фирма в сферата на тежките метали, която е поискала да си изгради нов положителен имидж и да се залеси районът на сградата. От Conix DBRM architects обичат този проект, защото работят по всички негови компоненти, като генерален план, архитектурно решение, разпределение, символи на компанията. Старата административна сграда с приемна и части за външни посетители е облицована с рециклиран цинк, а с елементите от Менделеевата таблица са обозначени различните етажи в сградата.

 

Umicore

 

Студиото работи и в областта на BIM (Building Information Modeling) технологиите, като миналата година беше отличено с бронз в категорията Industrial, tertiary or residential projects в BIM Awards 2018 за проекта за трансформация MULTI в Брюксел. 

 

 

На финала на своята презентация арх. Фредерик Якобс покани българските си колеги, когато са в Антверпен, да посетят студиото в Casa Conix - сграда, която разполага с места за срещи, работа и отдих.

 

 

 
още от Новини

още от АРТ