СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Френско-българско студентско архитектурно ателие започва работа в Стара Загора
 Facebook

Френско-българско студентско архитектурно ателие започва работа в Стара Загора12.10.2018 / 18:00 - CityBuild.bg

Основната тема  ще е възстановяването и трансформацията на стари сгради и на античните пространства.

 

Над 30 бъдещи архитекти от Университета по архитектура в Париж Ла Вилет и пет техни български колеги от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, под ръководството на арх. Цвета Кирова, ще пребивават в града до 16 октомври. Студентите са по покана на Община Стара Загора. Участниците от двете страни провеждат за трета поредна година съвместни ателиета, в които формират екипи и работят заедно по зададени от градовете теми.

 

Основната тема на ателието в Стара Загора ще бъде възстановяването и трансформацията на стари сгради, на античните пространства в града и неговото културно наследство. Младите хора ще посетят и Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“.

 

На студентите бяха предложени теми за обновяване на пространства. От Община Стара Загора дадоха задача за Античната улица и Градския пазар, както и идеи за сградата на Първо основно училище, индустриални сгради и малка жилищна сграда с възрожденска архитектура. От Тракийския университет предложиха препроектиране на библиотеката и на отворено пространство, което включва паркинг и залесени площи.

 

Старозагорските архитекти също са подготвили задачи за бъдещите си колеги. Една от най-интересните е за централен площад с частично покритие на Античната улица. Те обявиха, че подкрепят ателието и са готови за съдействие.

 

 
още от Новини

още от Страната