СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Главният архитект на София обжалва решението на МК за хотел 'Маринела"
 Facebook

Главният архитект на София обжалва решението на МК за хотел 'Маринела"09.08.2016 / 18:41 - citybuild.bg

В края на миналия месец министърът отказа хотелът да бъде обявен за паметник на културата.

 

Това е станало на 19 юли след становища от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, съобщи Клуб Z. В заповедта пише, че „...не се откриват признаци за идентификация на изследвания обект като недвижима културна ценност. Липсват документации с разгъвки от интериора, детайли, шаблони, артефакти, за да се прецени автентичното решение и степента на по-късните намеси, което би позволило обратимост на промените. Не се откриват достатъчно данни, които да позволят обратимост на промените в интериора, които са съществени и компрометират обекта като подходящ за деклариране като недвижима културна ценност.“

 

 

 

На 22 юли главният архитект на София Здравко Здравков е бил информиран за това решение и в законовия срок е обжалвал отказа на Рашидов пред Върховния административен съд (ВАС). Предложението за обявяване на „Маринела" за паметник е именно на Столичната община, която бе подкрепена още от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите, Музея за история на София и няколко неправителствени организации. Мотивите им са, че проектираният от световноизвестния японски архитект Кишо Курокава комплекс е уникален и трябва да бъде запазен в оригиналния си вид.

 

Министерството на културата обаче отсъди - хотелът не е паметник. Това означава, че ако жалбата на главния архитект на София не бъде уважена от ВАС /който в момента е във ваканция/, изискванията за намесите върху хотела - частна собственост, ще бъдат единствено в рамките на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и на нормативните актове по прилагането му при проектирането и строителството, с което се занимава Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/.

 

На 28 юли обаче след поредна трета проверка ДНСК отново установи, че едноетажното тяло на хотела продължава да се настроява въпреки зароведта за спиране на строителството, издадена на 16 май с предварително изпълнение, което следва да се спазва дори и при обжалване пред съда. 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано