СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Главният архитект на София все още си подрежда „къщичката”
 Facebook

Главният архитект на София все още си подрежда „къщичката”21.09.2016 / 18:32 - citybuild.bg

Предстои назначаването на експерти, разработва се промяната в наредбата за обществени обсъждания, каза за citybuild.bg Здравко Здравков.

 

Разговорът беше бърз и кратък, защото не беше планиран и главният архитект на столицата бързаше за следващи ангажименти. Разбира се, към него имаме много въпроси и подвъпроси, но засега някои кратки отговори ще получите за: Стратегията за развитие на София до 2050 година, за промените в наредбата за обществени обсъждания, за новото звено за градско и пространствено планиране и назначаването на експерти, за протестите против застрояването, проектите за зони 2 и 4 в централна градска част и... за хотел "Маринела".

 

Арх. Здравков, по време на форума на Камарата на строителите казахте, че през следващите 9 месеца ще бъде разработена цялостна визия за развитието на София. Кажете малко повече за тази стратегия.

 

Визията няма да я разработва главният архитект. Негов ангажимент ще е да е събере работна група или т.нар. Консултативен съвет, който да бъде представен на кмета, за да може да се пристъпи към създаването на стратегия за развитие на София до 2050 година. Визията няма да е визия на главния архитект, а набор от експерти ще работят по различни теми, за да създадат този програмен документ.

 

В тази връзка какво се случва с новото звено за градско и пространствено планиране?

 

Звеното ще има мениджърски функции, то ще осъществява координацията между администрацията и Консултативните съвети. В общината това мениджърско звено ще е натоварено с функциите по подготовката на документи, тъй като, за да могат да работят експертите от Консултативния съвет, е необходим набор от статистическа информация, подготовка на данни, на цялостната документация. С визионерските функции ще е натоварен Консултативния съвет.

 

На какъв етап е сформирането на това звено?

 

Има влязла в сила структура, приета от Столичния общински съвет на последната сесия в края на лятото и вече набираме експерти, които да назначим. Но пак казвам, това няма да бъдат хората, които са визионери, а хора мениджъри, които ще помагат на Консултативния съвет и ще събират необходимата информация.

 

Има ли напредък по отношение на промяната за наредбата за обществени обсъждания?

 

Проведохме поредица от срещи с неправителствени организации, свързани с работата по наредбата. Има вариант в изключително работен вид, който е качен за обсъждане на сайта. Събираме мнения и препоръки, след което наредбата ще бъде отново преработена и ще бъде пусната за преценка на въздействието по закона за нормативните актове.

 

Начинът, по който се съобщава за обществените обсъждания и тяхното провеждане в момента са голям проблем за гражданите и са много критикувани от тях. Те са и една от причините за протестите в последно време в столицата, свързани с предстоящо застрояване на междублокови пространства, като в „Младост" и „Люлин-център". Какво е Вашето мнение?

 

Моето мнение е, че протестите са от различен характер. В „Младост" например има Подробен устройствен план, който е в сила от  8 години с решение на Столичния общински съвет и след две много тежки обществени обсъждания. В този ПУП две трети от имотите, които са частна собственост, са върнати 90-те години и са отредени за озеленяване. Това са около 120 хиляди квадратни метра терени за озеленяване. Т.е., трябва да си даваме ясна сметка, че на общината са вменени редица задължения да изкупи тези имоти. И когато задаваме въпроси от типа дали искаме да се строи в междублоково пространство, хората са притеснени, започват да реагират спонтанно и това е разбираемо.

 

За всеки един случай обаче ние реагираме поединично. При изработването на тези планове общината е подходила изключително рестриктивно по отношение на терените, които са предвидени за жилищно строителство - те са редуцирани в пъти. За случая в „Люлин-център" схемата или принципът на действие е съвсем различен. В момента има първо обявление - проведено е обществено обсъждане и не виждам смисъл от този протест, защото всеки можеше да даде мнение и препоръка. Те са събрани и ще бъдат разгледани на Експертен съвет. Ако има възражения, те ще бъдат уважени, планът ще бъде преработен и отново ще бъде обявен.      

 

В момента се работи по два големи европейски проекта за зоните 2 и 41 в централната градска част на столицата. Казахте, че заедно с подмяната на настилките, там ще се извърши и огромен обем инвестиции в подземната инфраструктура...

 

За зони 2 и 4 работните проекти се правят и до края на годината ще бъдат готови - не само като настилки, улично осветление и градско обзавеждане, но и за цялостна подмяна на инженерната инфраструктура. Подмяната на канализацията около „Александър Невски", т.нар. Зона 4, ще доведе например до цялостна подмяна на канализацията по „Московска" и до довеждане на ново трасе до Канала. Огромната инвестиция в подземна инфраструктура няма да се вижда от хората.

 

Надявам се обаче отгоре да се вижда това, което определихте като друг Ваш приоритет -  зелена София, велоалеи, освобождаването особено на историческия център от автомобили...

 

Всичко това трябва да е обезпечено със съответната инженерна инфраструктура, затова в момента работим по подготовката, а проектантът, който спечели в конкурса за двете зони - арх. Иво Пантелеев, довършва проектите в работна фаза.   

 

Какво се случва с хотел „Маринела" и обжалването на отказа от страна на Министерството на културата да му бъде даден статут на недвижима културна ценност?

 

Все още нямаме решение за заведено дело в Административния съд. Това беше през август месец и съдът почиваше. Предполагам, че в заседанията, които предстоят, делото ще бъде насрочено и ще имаме по-конкретна информация. Иначе смятаме за проведем защитата заедно с Камарата на архитектите, за да защитим максимално сградата.

 

Какво смятате, че трябва да се случи с паметника Бузлуджа? Наскоро имаше дискусия по този повод, в която участвахте.

 

Смятам, че времето не е достатъчно, за да оценим тези паметници. Нека преболедуваме периода, в който бяхме готови да ги сринем. Според мен едно отдалечаване във времето ще даде истинската преценка на тези ценности, а консервация на паметника Бузлуджа на този етап е достатъчно е добро действие.

 

Кое е най-важно за Вас в момента?

 

Да си подредя „къщичката".

 

Успявате ли?

 

Считам, че ще  се справя.

 

Интервю на Ема Димитрова


 

1Зона 2 обхваща ул. "Граф Игнатиев", ул. "Солунска", ул. "6-ти Септември", ул. "Ген. Паренсов", ул. "Цар Шишман", пл. "П.Р. Славейков", пл. "Джузепе Гарибалди", пл. Патриарх Евтимий" и градината пред храма "Св. Св. Седмочисленици".


Зона 4 включва Градината "Кристал", пл. "Народно събрание", бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Московска", ул. "Г. С. Раковски", пл. "Александър Невски", ул. "Париж", ул. "Оборище", ул. "Дунав", ул. "15-ти Ноември", ул. "11-ти Август", ул. "6-ти Септември" и градините около храм-паметника "Александър Невски". 

 

 
още от Новини

още от Интервюта