СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
50 000 лв. глоба за премeстването на японска вишна заради ремонт
 Facebook

50 000 лв. глоба за премeстването на японска вишна заради ремонт20.07.2015 / 14:29 - citybuild.bg

От няколко дни скандалът с изкореняването на дървета пред бившия японски хотел в столицата е основна тема в социалните мрежи.

 

Пловдивският бизнесмен Ветко Арабаджиев купи бившия хотел "Кемпински Зографски" миналата година и го прекръсти на "Маринела". Преди дни след сигнал на граждани за изкореняване на вишни от общината направиха проверка. "Трябваше да разберем дали наистина са премахнати дървета, както се твърдеше. В случая дървото е преместено вътре", каза ландшафтният архитект и еколог на район "Лозенец" Недялка Тодоранова.

 

 

"Дървото се е намирало в терен публична общинска собственост. Без каквото и да е законово основание и при неспазване на действащите нормативни разпоредби, то е премахнато от мястото си. Намиращият се в непосредствена близост цветарник е разрушен, като намиращите се в него дървета също са премахнати. За тези нарушения на закона е наложено максималното наказание – акт за административно нарушение в размер на 50 000 лв.", каза вчера за Нова телевизия кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков.

 

 

Разрушаването на цветарниците и изкореняването на дълготрайната растителност в тях е грубо посегателство върху общинска собственост, за което имаме подаден сигнал в IV-то РПУ и се надяваме на пълното съдействие на колегите за установяване на нарушителите. Не е възможно каквато и да било промяна в облика на района да се извършва без да са изпълнени съответните процедури, които изисква закона, без наличието на всички одобрени и съгласувани според закона документи и без издаване на съответните разрешителни. Подобни действия също подлежат на административни наказания, каза още Дреков.

 

 

Всъщност дървото е преместено заради строително-монтажни работи. Според собственика на хотела и наемателите на кафе-сладкарницата към него то е било пресадено под надзора на агрономи. ”Според специалистите положените грижи и присаждането на дървото в емблематичната вътрешна Японска градина към хотела са били навременни и адекватни, като дървото ще продължи да краси кв. ”Лозенец” и да радва столичани”, се посочва в позицията. ”Целта е да се създаде място – красиво и приятно за децата и семействата на кв. "Лозенец" и на софиянци, в хармония с традициите на тази значима за столичани сграда”, казват още собственикът и наемателите. В общината обаче няма документи за тази инициатива, каза Дреков.

 

Според ангажирани граждани сезонът не е подходящ за пресаждане на дървета, а кметът на "Лозенец" отново повтори, че това е посегателство върху публична собственост. "В общината има внесено заявление единствено за вътрешно преустройство", каза той. 

 

"Онова, което Арабаджиев стори с райската градина на хотел "Марица", със сигурност е още по-голямо злодеяние от столичната вишнева афера", пише "Под тепето", припомняйки историята

 

Редактор: Ема Димитрова 

 

 
още от Новини

още от София