СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Със 100 хил. лв. е глобен строителният надзор за ремонта на част от Зона 2 в София
 Facebook

Със 100 хил. лв. е глобен строителният надзор за ремонта на част от Зона 2 в София09.10.2018 / 17:05 - CityBuild.bg

Екип от УАСГ прави контрол на контрола и ще извърши повторно изпитване на всички материали.

 

100 хил. лв. е санкцията за консорциума, които изпълнява строителния надзор на ремонта на част от Зона 2 в столицата. „Това е първата и последна санкция за строителния надзор. Следващата стъпка е прекратяване на договора, за което лично съм ги информирала", каза кметът Йорданка Фандъкова. „Моето искане към техните инженери е не само да са на обекта, а и да връщат своевременно за корекции, нещо, което не правят. В събота лично съм върнала изпълнителя да пренареди два реда с плочи пред „Свети Седмочисленици"."

 

 

От началото на тази седмица по искане на кмета екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия проверява изпълнението на строителните дейности и ще направи повторно изпитване на всички материали, които се влагат. Първият оглед на екипа вече се състоя и са дадени някои допълнителни препоръки. Целта е още едно ниво на контрол, което да работи с общината, казва кметът. По отношение на материалите, които се влагат в ремонта, са проведени разговори с представители на всички производители, които ще предоставят и свои становища за начина на изпълнение.

 

Релсовият път е произведен и доставен от една от най-големите световни фирми Voestalpine - Австрия. За пръв път в София се поставят закалени високоякостни релси по технология, която осигурява по-малко шум и вибрации.

 

Производител на гумените скрепления на релсовия път е Pandrol, Франция, които предлагат пълна гама от продукти за градски транспортни системи.

 

Шахтите, капаците и отводнителните канали са производство на един от лидерите на световния пазар в дренажната технология - немската фирма ACO.

 

 

Гранитът се внася от Македония - производител е „Мариово Крин", оборудвана с модерни машини за обработка на гранит и мрамор от известни италиански производители и с екип от архитекти и инженери с над 30-годишен опит и множество проекти в страната и чужбина.

 

Бетоновите плочи са производство на Semmelrock Stein+Design - австрийска фирма, която има завод в България, с концепция за производство на високачествени изделия с отличителен профил, в резултат на съчетаването на иновативни технологии, дългогодишен опит на българския пазар и грижа за околната среда. Semmelrock ЕООД доставя за реконструкцията на Зона 2 следните продукти: настилка Pastella с 3 размера /20x20 антрацит; 20x20 светло сив; 10x10 антрацит - и трите с интегрираната система за гарантирано свързване и осигуряване на здравина Einstein и с дебелина 8 cm. Продуктът има устойчивост на UV лъчи, замръзване и луга, товароносимост за автомобилно движение и е обработен със специално покритие, осигуряващо защита срещу атмосферни условия и замърсяване.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Изявление на кмета на София:

 

В последните дни и аз, и хората от моя екип, многократно обяснявахме, че нито една от подзоните не е завършена и обектът е строителна площадка. На първо място, се извинявам на гражданите за неудобството, което им причиняваме. На второ, благодаря за всички, с които разговаряхме в последните дни на обекта - както за вярата, че ще стане добре и насърчителните думи, така и за критичните бележки. Това е най-големият стимул да работим и променяме средата, която всички помним. Убедена съм, че всеки човек на място, след като завърши проекта, може сам да прецени как е станало и дали му харесва, а не по снимки и картинки сега да му внушават какво е и какво трябва да мисли.


Аз лично, за разлика от други, не се изживявам като институция от последна инстанция по естетическите въпроси. За мен са важни две неща. Първо, да се изпълняват проектите, които са правени от архитекти и инженери. Спор между тях винаги ще има, както и имаше, когато се оценяваха проектите. И второ, да гарантирам на хората, че няма да платя и една стотинка за некачествено свършена работа.


В договора за основен ремонт на ул. „Граф Игнатиев" са заложени санкции до 4 млн. за забавяне или по 224 хил. лв. на ден, 1,2 млн. лв. е санкцията за качество и 600 хил. гаранцията за добро изпълнение, от която половината остава за целия срок. Не зная някъде в страната да има друг договор, който по толкова категоричен начин защитава обществения интерес. А аз съм доказала, че налагам и ще продължа да налагам санкции без никакви притеснения.


Градът е място, изпълнено с живот - той се изгражда и поддържа постоянно, не става веднъж завинаги. Понякога нещо се чупи и трябва да се поправи - така е в живия живот и в реалната работа. Важно е да има механизъм, който гарантира, че некачествена работа не се плаща и гаранционни срокове, в които фирмите отстраняват дефекти за своя сметка. Това са правилата, който съм създала. Вече звучи като клише, но това е истинската и реална защита на публичния интерес.


На последно място се обръщам към тези представители на политически сили и публични личности, които ме обвиниха, че с ремонта на „Графа" „разрушавам духа на градския център на София". Разкривените бетонови плочи, скърцащите релси, кашоните от банани, асфалта, бельото, което висеше по сергиите на ул. „Граф Игнатиев" - това не е духът на София. Това е част от разрухата, с която в последните години се борим.


Категорично не приемам и спекулациите, с които името ми се забърква в корупция. В живота си един лев нито съм взела, нито някога ще взема и това го знае всеки, които ме познава, включително и тези, които разпространяват. И понеже алтернативата в този момент е да се работи или не, аз съм избрала и продължавам да избирам работата и контрола за качеството. Ще го правят до последния ден, в който работя за София, защото това е ангажиментът, който съм поела пред гражданите на София.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано