СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ще глобяват за палатки, плажни принадлежности и автомобили върху дюни
 Facebook

Ще глобяват за палатки, плажни принадлежности и автомобили върху дюни13.06.2019 / 14:13 - CityBuild.bg

Диво къмпингуване и обекти за обслужване ще са разрешени в определени зони.

 

С приетите окончателно промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) се въвеждат глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. Забраняват се още преминаването, паркирането и престоят на автомобили върху подвижни, неподвижни и облесени дюни, освен в случаите на разрешено строителство. Предвиждат се санкции в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.  С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.

 

Извън морските плажове, дюните и официалните къмпинги ще се създадат зони за диво къмпингуване, в които е разрешено временното разполагане на палатки, кемпери и каравани. В определените зони ще се разрешава и поставянето на обекти за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение, като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

До 6 месеца четири министерства ще определят местата на зоните, правилата за ползването им и глобите при нарушение. Според Александър Ненков (ГЕРБ) идеята на промяната е да се определят места, в които да има елементарни хигиенни изисквания, да се знае кой носи отговорност, кой почиства и какви санкции ще има, ако не си изпълнява задължението. „Помолили сме неправителствените организации да направят проучване и да дадат предложения", каза Ненков.

 

Припомняме, че промените в Закона за устройство на Черноморието изкараха на протест екологични организации. Исканията са свързани с прецизиране на текстовете за видовете дюни и за отразяване на морските плажове и дюни в кадастралната карта и регистри. Според министъра на туризма всички дюни по морето са описани подробно в кадастралните карти, а върху всички дюни, включени в Закона за защитените територии и са в защитена зона и по „Натура 2000", има забрана да се строи и да се извършват всякакви действия за тяхното нарушаване.

 

"В България има 4 вида дюни - "зараждащи се" /„ембрионални"/, "бели", "сиви" и "облесени", като "зараждащите се", които са по всички плажове, са пропуснати в закона и върху тях ще се позволява изграждането на временни преместваеми обекти като дискотеките на "Слънчев бряг", басейните на Каварна и "Дюни", може да се паркира върху тях и да се извършва стопанска дейност", заяви Тома Белев.

 

Сред исканията на организациите е и връщане в собственост на държавата на 3272 декара продадени и заменени плажове и дюни в Крапец, Шабла, Камчия, Шкорпиловци, Несебър, Слънчев бряг, Аркутино, Корал и забраняване на бъдещи отчуждавания в полза на частни субекти. Организациите настояват и за превантивна устройствена защита за терените зад незастроените плажове и да не се допуска строителство по крайбрежната ивица до изработване на национална устройствена схема на Черноморското крайбрежие. 

 

„Строителство, заграбване и презастрояване все още ще е възможно по Черноморското ни крайбрежие, а сега приеха поправки, които малко или повече ограничиха свободното къмпиране", коментира Мирослава Петрова от обединена група „Бетономорие", обединяваща над 20 граждански организации. Протестите продължават и тази вечер пред Народното събрание.

 

 
още от Новини

още от Страната