СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Тази година се ремонтират близо 570 км пътища и се проектират нови 193 км
 Facebook

Тази година се ремонтират близо 570 км пътища и се проектират нови 193 км18.09.2020 / 14:26 - CityBuild.bg

Според МРРБ до 31 юли 97% от катастрофите са поради нарушения на водачите и само две - поради пътни условия.

 

Според заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който участва в шестата годишна конференция на тема „Безопасна пътна инфраструктура", е необходимо да се обърне сериозно внимание на поведението на водачите на МПС, на базовата им подготовка и мерките за тяхната квалификация и преквалификация.  Валентин Йовев беше категоричен, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и неговите структури, начело с АПИ, продължават да полагат истински усилия за подобряване състоянието на пътищата. 

 

От началото на мандата на това правителство досега са построени над 80 км нови пътища и съоръжения от републиканската пътна мрежа, строят се още стотици километри. Работи се по завършването на автомагистралите „Хемус", „Европа", „Струма", по скоростния път Видин-Ботевград, подготвя се изграждането на магистралата Русе-Велико Търново. Полагат се усилия и за рехабилитацията и реконструкцията на републиканските пътища, като за това време са ремонтирани почти 1443 км от републиканската пътна мрежа. Тази година се рехабилитират още близо 570 км, а 193 км се проектират по договори за инженеринг - проектиране и строителство. 

 

„Не на последно място работим по непрекъснатото подобряване на нормативната база за строителство и поддръжка на пътната инфраструктура", допълни още инж. Йовев и припомни увеличаването на гаранционните срокове за строителство на републикански пътища, както и на изискванията при проектирането им. Засилен е и контролът върху надзорните фирми с измененията в Закона за устройство на територията. 

 

 

„Върху пътната безопасност влияят редица фактори като самосъзнанието на водачите и тяхното обучение, както и пътната инфраструктура", каза по време на форума инж. Иван Досев - член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура". „Голяма част от ремонтите, които се правят по пътищата, било то цялостни или частични, са в името на подобряване на пътната безопасност и комфорта на пътуващите", подчерта Досев. 

 

Пред участниците във форума той представи инфраструктурните обекти, които в момента АПИ изпълнява в страната и съобщи, че само за тази година по републиканските пътища са поставени ограничителни системи за близо 36,5 млн. лв., пътни знаци за почти 3,9 млн. лв. и е положена пътна маркировка за над 1 млн. лв.    

 

 

 
още от Новини

още от Страната