СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Тази година започва реставрацията на Късноантичния мавзолей до Южния парк
 Facebook

Тази година започва реставрацията на Късноантичния мавзолей до Южния парк30.07.2020 / 14:05 - CityBuild.bg

Представители на етажните собствености от съседните сгради бяха запознати с бъдещите дейности.

 

Късноантичният мавзолей се намира на ул. "Димитър Хаджикоцев" 112-118 в непосредствена близост до Южния парк. Проучванията на обекта са извършени под ръководството на археолози от Регионален исторически музей - София. Мавзолеят, разкрит в столичния квартал „Лозенец", вероятно е издигнат през втората четвърт на ІV в. и просъществува до третата четвърт на V в. Предполага се, че тук се намира крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин, в чиито предели попада и мавзолеят. Вероятно в него са погребани той и членовете на неговата фамилия.

 

 

Предвижда се да започнат консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки от мавзолея и по саркофазите, частично покритие на мавзолея. Предвижда се да бъде направен и информационен център, озеленяване и алейна мрежа с осветление, както и места за отдих и детски кът. Проектът включва и изграждане на подземна електро и ВиК инфраструктура.

 

 

През 2015 година правителството предостави мавзолея на общината за управление за срок от 10 години, а през август миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова подписа договора по проекта. Предвижда се зоната поетапно да се обвърже с Южния парк, така че съдбата на археологическия обект е от първостепенно значение за това бъдещо разширение на зелената система. 

 

 

Финансирането на дейностите е осигурено по проект „Повишаване на туристическата атрактивност на София и Ниш" по Програма за Трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България - Сърбия, и от бюджета на Столична община за 2020 г. Стойността на проекта е 989 353 лв., от които 491 560 лв. са безвъзмездна финансова помощ по, а  497 793 лв. са от Столична община.

 

 
още от Новини

още от София