СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
20 години затвор и конфискация получи Иванчева на първа инстанция
 Facebook

20 години затвор и конфискация получи Иванчева на първа инстанция15.04.2019 / 17:40 - CityBuild.bg

Заместничката й Биляна Петрова получи 15 години, а посредникът Петко Дюлгеров - 12.

 

Бившият кмет на столичния район „Младост" Десислава Иванчева получи 20-годишна присъда на първа инстанция по делото ѝ за подкуп в особено големи размери. Съдия Иво Хинов от специализирания съд постанови по-леки присъди за другите двама подсъдими - 15 години за заместничката ѝ Биляна Петрова и 12 години за бившия кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров, обвинен като посредник в схемата. Освен това тримата трябва да платят и глоби - съответно по 10 000, 15 000 и 12 000 лв. Иванчева няма право да заема публични постове за срок от 20 години, а другите двама - съответно за 15 и 12 години. Постановена е и конфискация на част от имуществото на бившият кмет.

 

Тримата бяха задържани през април миналата година. Според обвинението двете са поискали подкуп от 500 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му придвижат преписка за проект в местността „Камбаните". Петко Дюлгеров пък бе обвинен за това, че е преговарял за размера на подкупа с бизнесмена. В самия край на процеса на първа инстанция Дюлгеров се отказа от всичките си показания по случая, твърдейки, че ги е дал под натиск от служебен защитник и агенти на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), които му обещали, че ако каже „правилните" неща, ще бъде освободен.

 

Присъдите на тримата подсъдими не са окончателни и подлежат на обжалване пред апелативния специализиран съд.

 

Снимка: Ладислав Цветков

 

Миналата седмица Иванчева и Петрова обявиха, че ще се кандидатират за евродепутати, а ако не бъдат избрани за членове на ЕП, ще участват и в предстоящия тази есен местен вот. Двете бяха подкрепени от инициативен комитет като независими кандидати.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано