СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Големият обем строителството изпреварва инфраструктурата
 Facebook

Големият обем строителството изпреварва инфраструктурата24.10.2017 / 10:28 - citybuild.bg

Това каза кметът Йорданка Фандъкова по повод протестите в столицата от последните дни.

 

Все по-големият обем строителство за развитие на града ни изправя пред сериозни предизвикателства. През годините е допуснато плановете да бъдат направени така, че строителството изпреварва инфраструктурата, каза вчера кметът по време на откриването на изложба на Камарата на строителите и в. "Строител". "Оттам идват и оправданото недоволство на гражданите. Ние сме в непрекъснат диалог с тях и имаме специални планове и програми за всеки един район. Предстоят ми срещи с жителите на квартал Витоша, както и с жителите на "Манастирски ливади". Аз живея в този квартал, ходя по същите улици и усещам същата липса на тротоари, така че ги уверявам, че внимателно следим всички проблеми. Очаквам от районните кметове да бъдат много систематизирани, да планират добре дейностите по районите и да ги защитават", каза още Фандъкова. 

 

Вълна от протести на жители на различни квартали заля през почивните дни София. Хората излязоха на улицата да изразят недоволството си от състоянието на инфраструктурата, строителството, зелената система и транспорта.

 

Кметът Йорданка Фандъкова не се появи на протеста на съкварталците си от ж.к. „Манастирски ливади-изток", които се събраха близо до дома й, тъй като беше в чужбина. Те се събраха заради лошата инфраструктура в района и се оплакаха, че в квартала няма нито една построена цялостно улица, детска градина, училище или обществена зелена площ. Те искат спешно да започне процедура за нов подробен устройствен план, който да регламентира адекватна широчина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и да се намерят терени, които да бъдат отчуждени за градини, училище, обществени зелени площи и паркинги. Хората настояват и за въвеждане на еднопосочно движение по улиците, както и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ.

 

Възмутени столичани от район „Витоша" пък блокираха „Симеоновско шосе" отново заради лошата инфраструктура и липсата на диалог със столичното кметство. Те настояха да се спре строителството в района, а живота си в него сравниха с кошмар. В квартала няма и тротоари, детски площадки и училище, а интензивният трафик причинява замърсявания. В подкрепа на гражданите срещу презастряването и бетонирането застана и омбудсманът Мая Манолова.

 

На пореден протест излязоха и жителите на Владая. Те блокираха бул. „Цар Борис III" при Александровския мост на няколко пъти за минути. Местните хора се борят повече от година за по-добро транспортно обслужване, но досега общината не е изпълнила всичките им искания. Последният им протест бе конкретно за поставянето на светофарна уредба на бул. „Цар Борис III" и ул. „Мала кория" и бул. „Цар Борис III" и ул. „10-ти километър" и премахването на изкуствените неравности. Сред исканията на местните е и изграждане на улично осветление във Владайското дефиле. Хората се зарекоха протестите им да продължават, докато общината не удовлетвори исканията им.

 

Хора се събраха и в село Лозен, за да защитят гората си. Те приеха декларация с искане за 10-годишна забрана за извършване на сеч в Лозенската планина, освен на болни дървета. Да се вземат незабавни действия за справяне на проблема с корояда и възстановяване на разбитите горски пътища и чешми, се настоява още в декларацията. Според хората в района се извършва не санитарна сеч, а поголовна. Те заплашиха, че това е последният им мирен протест и ако не бъдат чути, ще блокират основните пътни артерии около селото. 

 

В неделя вечерта пък имаше протест срещу строежа на над 100-метрова сграда в столичния район "Лозенец". 

 

 
още от Новини

още от София