СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.
 Facebook

Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.23.04.2020 / 17:46 - CityBuild.bg

Тя се налага заради намалените приходи на общината след въвеждане на извънредното положение.

 

 

Спадът на приходите за Столична община само за март е 18.9 млн. лв. Прогнозите са, че спадът ще продължи. "Очакваме, че част от приходите ще бъдат наваксани във втората половина на годината, но друга, свързана с данъка за придобиване на имущество и таксите за услуги, ще продължат чувствително да намаляват до края на 2020 г., каза кметът Йорданка Фандъкова. Затова се актуализира бюджетът с 23,4 млн. лв. намаление на приходите, разпределени по следния начин:

 

☑️12,1 млн. лв. намаление на данъчните приходи - с 8 млн. лв. се намаляват приходите от данъка за възмездно придобиване на имущество, с 3,5 млн. лв. - данъкът върху превозните средства и 600 хил. лв. спад на туристическия данък.

 

☑️11,3 млн. лв. е намалението на приходите от такси и други приходи. Най-съществен спад се очаква от таксата за детски градини и ясли – 3,9 млн. лв., 2,6 млн. лв. по-малко от такса „битови отпадъци“, 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лв. на приходите от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги.

 

✅ Със същият размер – 23,4 млн. лв., се намаляват и разходите, за да се изпълни законовото изискване за балансиран бюджет.

 

☑️ Намаляват се с 13,3 млн. лв. средствата в инвестиционната програма и с 12,8 млн. лв. - текущите разходи.

 

☑️ Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната е малко под 3%. Това е консервативна прогноза на този етап от развитието на кризата.

 

✅ Запазват се всички планирани средства за стратегическите приоритети - метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг и връзките с околовръстния път, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за почистване, инвестициите в общински болници и ДКЦ-а, както и издръжката на социалните услуги.

 

☑️ Намаляват се с 6,7 млн. средствата за няколко инфраструктурни обекта, които още не са стартирали. Тази година ще завърши проектирането на Чепинско шосе, на ул. „Николай Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и транспортния тунел на НДК, а строителните дейности ще могат да започнат догодина. Намаляват се средства за изграждане на локални платна на ССТ и на улици в м. „Къро“ заради продължаващи процедури по отчуждаване. Единственият инфраструктурен обект, който изцяло спира, е рехабилитацията на ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“ по искане от кмета на района за препроектиране.

 

☑️ С 2,6 млн. лв. се намаляват средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци – запазва се финансирането само за проектиране на център за биомаса и завод за преработка на едрогабаритни отпадъци.

 

☑️ С 1,9 млн. лв. се намаляват средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка „Заимов“ и градината „Св. Георги“ остават за 2021 г.

 

☑️ Намаляват се заложените средства за разширяване на централния гробищен парк с 400 хил. лв. Реконструкцията на банята в „Горна Баня“ и изграждането на дубльора на Ляв Владайски колектор ще започнат през следваща година.

 

✅ На този етап се отчита сериозен спад на приходите от градския транспорт – както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9,5 млн. лв., с които да бъде осигурено функционирането на градския транспорт. На този етап ще общината ще покрие тези средства от заложените в бюджета 135,5 млн. лв., а при следващата оценка на бюджета е готова да осигури и допълнително финансиране.

 

✅ Сериозен спад се отчита и в приходите на общинските лечебни заведения, както заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с COVID-19, така и заради намалената дейност. Затова се предвижда предоставяне на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лв.

 

 

"Очакванията на експертите са кризата да се задълбочи и да има отражение върху публичните финанси и през 2021 г. Затова е важно да мислим за бюджет 2021 още от сега така, че да гарантираме, че развитието на София няма да се забави. Затова ще предложа да обмислим идеята за инвестиционен заем за изграждане на липсващите стратегически участъци от вътрешния градски ринг – бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“ и връзките с околовръстния път – Източна тангента, Ломско шосе, бул. „Рожен“. Така ще гарантираме инвестициите в София, както и възможността за много кратко време да изградим тези обекти, които ще изведат огромна част от трафика извън центъра и ще допринесат за бързо развитие на северните територии на София. В средата на годината ще направим нова оценка на бюджета с готовност да предложим втора актуализация", каза Фандъкова.

 

Актуализацията на бюджета трябва да бъде одобрена на заседание на Столичния общински съвет на 30 април.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано