СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Готова е новата метростанция "Витоша" на Хладилника
 Facebook

Готова е новата метростанция "Витоша" на Хладилника19.07.2016 / 12:28 - citybuild.bg

Тя ще приеме пътници утре от 14.00 часа. През първия ден те ще се возят безплатно.

 

Последната засега станция на втория лъч на метрото, който свързва „Надежда" и „Лозенец", се намира на бул. "Черни връх" до Paradise center. Тя ще улесни придвижването - в района спират много автобуси и трамвай №10, правещи станцията удобно място за прекачване.

 

Метростанция "Витоша" ще обслужва квартал "Лозенец", офисните и административните сгради по бул. "Черни връх", северната част на кв. "Кръстова вода", като до нея достига градски транспорт от кв. "Гоце Делчев", кв. "Хладилника" и кв. "Драгалевци". След откриването си тя ще обслужва около 20 000 пътници на ден и значително ще намали времето за пътуване на живущите в южните квартали - до станция "Сердика" ще се стига за само 8 минути. 

 

Станцията разполага със 7 изхода от двата вестибюла (северен и южен). Основен мотив във вътрешното оформление е планината Витоша. В перонната зала преобладават меките цветове и форми, а в касовата - по-строгите и квадратни.

 

 

Изпълнител на проект "Разширение на Линия 2 от МС "Джеймс Баучер" до МС "Витоша" е Обединение "Метро Черни връх - 2013" - обединение от "Станилов" ЕООД и "Джи Пи Груп". Финансирането е малко над 41 млн. лева, от които 19,5 млн. лева са осигурени от ОП „Транспорт" 2007-2013 г. и 22,1 млн. лева - от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Участъкът е 1,3 километра. С тази станция общият брой на метростанциите в София ще стане 35, а общата дължина на метрото - 40 км. 

 

Снимки: Спаси София

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано