СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Градската художествена галерия в Пловдив вече се ремонтира
 Facebook

Градската художествена галерия в Пловдив вече се ремонтира15.05.2019 / 16:21 - CityBuild.bg

Сградата и пространството пред нея на ул. „Съборна“ 14А в Стария град ще бъдат напълно обновени.

 

Началото на строително-ремонтните дейности дадоха днес кметът Иван Тотев, директорът Красимир Линков, заместник-кметът Александър Държиков и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Проектът е на арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева и арх. Иван Костадинов от "АРКО студио".

 

Сградата е паметник на културата от местно значение, строена е през 1881г. от архитекта Йосиф Шнитер. Това е втората по големина галерия в страната с много голям фонд, който ще бъде експониран максимално и ще бъде обогатяван с времето. „Галерията ще се превърне в една съвременна изложбена площ, отговаряща на всички изисквания на модерна галерия по отношение на климатизация и пожар. Тя ще разполага с хранилище, в таванските помещения ще бъде експонирано част от съвременното изкуство, притежание на галерията“, заяви директорът Красимир Линков. Той допълни, че вече има изградена рампа за хора с увреждания и нов асансьор.

 

 

Самият двор ще се използва като изложбена площ, посетителите ще могат да седнат и починат. „Идеята е да се открие пространството пред сградата към улица „Съборна“, като по този начин се отвори входът към Стария град. Ще се използват устойчиви, естествени материали, включително паветата от бул. „Васил Априлов“, коментира кметът Иван Тотев.

 

Предвижда се и място, където децата да играят – в новата част на двора ще бъде изградена амфитеатрална детска площадка, която тематично ще се свързана с изобразителното изкуство, ще могат да се повеждат лекции или спектакли на открито.

 

Сградата на галерията ще претърпи основен ремонт и реставрация, като бъде запазен в максимална степен автентичният облик на фасадите и конструкцията ѝ. Изцяло ще се подмени дограмата на прозорците, ще се монтира нова подова настилка от чамова дървесина, ще се извърши пълна реконструкция на покрива и подпокривното пространство. Художественият музей ще стане комфортен за посетителите и чрез монтирането на ново стълбище, чиято иновативна конструкция ще облекчи натоварването на сградата.

 

Средствата, предвидени за обновяването, са 1,4 милиона лева. „Благодарение на „Европейска столица на културата“ обръщаме особено внимание на обекти, свързани с културата и тяхното обновяване – галериите на ул. „Райко Даскалов“, на ул. „Гладстон“ и ул. „Александър Батенберг“‘, сподели още кметът и допълни, че промяната на Пловдив вече се осъществява със силата на културата, а Старият град е започнал да се оживява по подобие на квартал „Капана“, зона известна и извън пределите на България.

 

 
още от Новини

още от Страната