СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Градски мебели, изработени от студенти, ще монтират в столичния кв. "Лозенец"
 Facebook

Градски мебели, изработени от студенти, ще монтират в столичния кв. "Лозенец"31.08.2018 / 18:00 - CityBuild.bg

Монтажът им ще стане до средата на септември.

 

 

След анализи на квартала, подготовка и проектиране, студентите от Студио ПроЖектиране представиха вчера изработените от тях прототипи на градски мебели, предвидени за квартал "Лозенец". От началото на август те са монтирани в задния двор на УАСГ. Инициативата е в рамките на проекта Building Difference, който стартира през април с отворена дискусия на тема „Съвременни градски намеси", в която се включиха студенти, преподаватели от УАСГ, експерти, заинтересовани граждани и предсатвители на компанията BLD. От май до юли бяха направени анализ на квартала и идентифициране на проблемните зони от студентите. Имайки предвид обратната връзка на местната общност и резултатите от анализа на локациите, бяха избрани двете междублокови пространства между улиците "Якубица", "Кричим" и "Персенк", които студентите почистиха и обезопасиха.

 

В събитието вчера участваха кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков, изпълнителният директор на BLD Димитър Савов, ръководителят на Студио Прожектиране арх. Николай Давидков, урбанистът Ангел Бондов и гражданите от квартала, които споделиха мнението си за резултатите от проекта.

 

 

Целта на тази програма беше студентите да бъдат извадени от стерилната обстановка на академията, да бъдат близо до хората и оценките да не бъдат просто цифри, а реална обратна връзка от гражданите. Точно в тази си роля ние като архитекти трябва да се опитваме да бъдем медиатори между различни социални групи и мнения." - обобщи арх. Николай Давидков на финала на дискусията вчера.

 

Проектът се реализира с доброволния труд на студентите и хората от квартала, а неговото финансиране и координация е осигурено от BLD и подкрепено от район "Лозенец". Първото издание на инициативата влиза в официалния образователен план на първокурсниците в специалност Архитектура към УАСГ.

 

Процесът по реализацията на инициатива като Building Difference е дълъг, несигурен и рискован, но също така носи голямо удовлетворение, тъй като се отразява позитивно на много хора. От една страна са студентите, които имат нужда от реални практически казуси. От друга страна е местната общност, която има възможност да участва активно със свои идеи в облагородяването на средата в квартала и създаването на нови места за общо ползване. Ние като бизнес черпим вдъхновението си от този процес и се целим да правим града по-красив и функционален за всички." - коментира за работата на младите архитекти изпълнителният директор на BLD Димитър Савов.

 

 

Building Difference e социално-образователната платформа на BLD, която цели облагородяване на градската среда в близост до инвестиционните проекти на компанията. Проектът се разви на placemaking принципа, обединявайки активите, вдъхновението и потенциала на местната общност, професионалисти, активни организации, студенти и институции. Проектът се реализира с доброволния труд на студентите, като влиза в официалния им образователен план, както и с помощта на хората от квартала, а неговото финансиране и координация е осигурено от BLD и подкрепено от район Лозенец.

 

 

 
още от Новини

още от Любопитно