СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Граждани: дебитът на вода е достатъчен за балнеология в Централна минерална баня
 Facebook

Граждани: дебитът на вода е достатъчен за балнеология в Централна минерална баня05.12.2018 / 14:22 - CityBuild.bg

Противопоставяте една култура на друга, беше казано на обсъждането на проекта за адаптиране и на останалата част от банята в музей.

 

 

Противопоставяте една култура на друга, каза арх. Ивайло Захариев по време на обсъждането на идеята за адаптация на северното и източното крило на Централна минерална баня в София вчера вечерта. Той визира намерението на Столична община да ги направи място за култура, експозиции и хранилища за сметка на обещания преди време спа център с използване на минералната вода. С бурни реакции в залата, която не успя да събере всички присъстващи, участници в обсъждането отказаха да чуят повече за проекта на арх. Станислав Константинов за адаптиране на останалата част от банята като място за култура и да приемат доводите за намалял дебит на минералната вода.

 

 

БАНЯТА КАТО МУЗЕЙ

 

СОС вече одобри Столична община да кандидатства с проект „Адаптация на Централна минерална баня за Музей „Българският 20 век" - 2 етап, по процедура „Развитие на туристическите атракции, приоритетна ос „Регионален туризъм" по ОПРР 2014-2020. През 2013-2014г. беше изпълнен 1 етап от проекта, като по-голямата част на архитектурно-художествената недвижима културна ценност от национално значение беше реставрирана и стана Регионален исторически музей - София.

 

 

Остава обаче въпросът с предназначението на останалата неремонтирана част на сградата откъм ул. „Искър" по северната фасада и ул. „Сердика"- източната фасада, която е с обща разгъната площ 5 600 м2. Според общината липсва икономически интерес към използването на обекта като термален център. В последните няколко години са проведени допълнителни дейности по привличане на инвеститори и различни потенциални партньори, но интересът към създаването на съвременен СПА център в сградата е останал нисък. Основните причини за това били големият обем на инвестицията и неблагоприятното съотношение разходи-ползи, специфичният минерален състав на водите, сложната логистика на зоната и най-важното - ограниченият капацитет на водата. Според общината дебитът на минералната вода е намалял след земетресението през 2012г. и в момента е 12 литра в секунда. Ако от тях 8 л/сек се дават за чешмите, оставали 4 литра на секунда за спа център или хигиенна баня.

 

 

 

 

Друг довод на общината да прави музей, а не спа център е, че физическото състояние на необхванатата от досегашните ремонти част от вековната сграда продължава да се влошава, респективно расте размерът на средствата, които ще се изискват за нейното реновиране, което допълнително намалява инвестиционната привлекателност на обекта. Тези обстоятелства водели до извода, че е необходимо работещо решение, което да гарантира запазването и социализацията на знаковата старина.

 

 

Според заместник-кмета Тодор Чобанов, като музей към сградата има голям интерес. В него се провеждат концерти, чествания, представяне на книги, ателиета и образователни програми, както и много други културни събития. Според общината и ръководството на музея, той има огромен фонд и затова има нужда от хранилища и нови пространства за експозиции. Освен това имало търсене за събития в сградата, което тя в момента не може да осигури.

 

Затова Чобанов предлага в неремонтираната част на сградата на бившата баня да бъдат предвидени пространства за експозиции, театрални постановки, концерти и други представления. Част от новите пространства ще бъдат използвани за допълване и обогатяване на постоянната експозиция на Музея за история на София. Двата големи басейна - мъжки и женски, ще се адаптират в многофункционални зали за театрални и музикални представления. Вижте повече за идеята тук и проекта в края на материала.

 

Според проучване на "Алфа рисърч", представено на обсъждането, ако дебитът на водата е малък, 49,6% от анкетираните не одобряват създаването на спа център.

 

 

БАНЯТА КАТО БАНЯ

 

Според много участници в дискусията, дебитът на водата е достатъчен и не се използва пълноценно, а с въпроса се спекулира. Имаше предложение да се направи външно независимо проучване.

 

Припомняме, че през 2011г., когато Столична община получи за стопанисване осем минерални извора в града, кметът Йорданка Фандъкова и тогавашният главен архитект Петър Диков обявиха, че топлинната мощност на извора при Централната баня ще може да отоплява освен сградата на Направление "Архитектура и градоустройство" на гърба на банята, и сградите на Министерския съвет и социалното министерство, а ресурсът може да стигне и за отоплението на сградата на Народното събрание на пл. "Независимост". През февруари 2016г. временно изпълняващият длъжността главен архитект на София Бойка Къдрева заявява, че вече има готов проект, който предвижда топлинната мощност на извора при Централната баня да отоплява всички административни сгради в района, а в доклад от юли 2016г. на новия архитект Здравко Здравков се казва:  

 

 

 

 

Относно „специфичният минерален състав на водите", ето какво казва докладът:

 

 

 

 

Според присъстващи на срещата въпросите в представеното проучване са тенденциозни и манипулирани. Беше изказано мнение, че не се работи добре по линия на публично-частното партньорство за евентуално инвестиране в бъдещ термален център в сградата, а от Националния студентски дом предложиха своите зали за провеждане на културни събития.

 

Според общинския съветник от БСП Милка Христова, с идеята банята да е изцяло музей се нарушава Програмата за развитие на минералните извори, внесена от главния архитект на София Здравко Здравков, според която в северното крило на Централната минерална баня ще бъде изграден модерен СПА център, а балнеоложките центрове в "Овча купел", "Горна баня" и Банкя ще бъдат възстановени /за последните три вижте тук/.

 

 

Преди обсъждането няколко граждански организации изпратиха писмо до кмета Йорданка Фандъкова с настояване да не допуска Централната минерална баня в София да загуби статута си на баня. „Смятаме за недопустимо най-знаковата баня на столицата и двата плувни басейна да бъдат превърнати в музей и зали за събития. В същото време има десетки ценни, но пустеещи индустриални сгради, които са далеч по-подходящи за културни центрове.  Жалко би било София сама да се отказва от природните си дадености и да не развива високо доходоносния СПА туризъм, както правят редица европейски градове. Нелогично е намерението на управляващите на Централната баня да ѝ бъдат вменени чужди функции, а софиянци и гостите на града да загубят възможността да се възползват от уникалната минералната вода, с която София е известна", казват от Спаси София, Термално - Нормално, DOMA Art Foundation и Sofia Discussion Forum. Те настояват: 

 

1) Столичната община да поеме отговорност за реставрирането, модернизирането и управлението на градските минерални бани, като се съобразява с техните естествени функции и се погрижи богатството от минерални води да бъде устойчиво употребявано в полза на гражданите;

 

2) Да не се подменя функцията на Северното крило на Централната минерална баня, както и да се предприемат конкретни действия за модернизация на басейните и въвеждането им в експлоатация като рекреационен център с минерална вода;

 

3) Столичната община да включи в бюджета за 2019 г. необходимите средства за възстановяването на Северното крило на Централна минерална баня като градски модерен СПА център с програма за управление от специализирано общинско дружество.

 

Ема Димитрова

 

 


 

ПРОЕКТ ЗА АДАПТАЦИЯ В МУЗЕЙ - 2 ЕТАП

Архитектурно бюро „Кали - 99"

 

 

 

 

 

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано