СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Граждани организират протест с искане за запазване на паметника в парка на НДК
 Facebook

Граждани организират протест с искане за запазване на паметника в парка на НДК20.06.2017 / 12:41 - citybuild.bg

Очаква се до дни да започне демонтирането му.

 

Трябва да спасим историята си, искаме паметникът да бъда съхранен и реставриран, казват организаторите на протеста /днес от 18.00 часа/ - публичната фейсбук група "Паметник 1300 години България в София. Нека го ЗАПАЗИМ!"

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Очаква се до дни да започне демонтирането на паметника. Бронзовите пластики ще бъдат аранжирани в двора на Националния исторически музей, а докато се реши какво ще има на мястото, общината ще изгради платформа, за да се преминава безопасно.

 

Припомняме, че Камарата на архитектите и Съюзът на архитектите се присъединиха към декларацията на Съюза на художниците, които изразиха несъгласие с взетото на 18.12.2014 г. решение на Столичен Общински съвет за демонтиране и преместване на художествените скулптурни елементи от паметника и тяхното реаранжиране. Те се обявиха за съхраняване и обновяване на паметника на съществуващото място, с благоустрояването и естетизирането на околното пространство, както и за възстановяването на мемориалните плочи на загиналите войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

 

Според КАБ, САБ и СБХ решението е взето в противоречие на европейските и националните норми. Представители на творческите съюзи, архитекти, художници, скулптори и други дейци на културата и изкуството са изразили неодобрението си относно решението на Столичен Общински съвет, но техните аргументи не са били чути. Авторските права, идеите и предложенията на творците също са били пренебрегнати, казват от браншовите организации.

 

Утре от 19.30 часа в Червената къща transformatori.net​ ще представят проекта memoreality​ за трансформация на паметника. 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано