СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Граждани са притеснени за ремонта на бул. "Дондуков"
 Facebook

Граждани са притеснени за ремонта на бул. "Дондуков"



21.04.2017 / 14:59 - citybuild.bg

Предстои ново обсъждане на вариантите за настилка - асфалт, комбинирана или паваж. В последния обаче не е включена велоалея.

 

7 граждански организации се обявиха срещу начина, по който се подхожда за реконструкцията на булевард "Дондуков" в София. Те са изпратили писмо с искания за преразглеждане на процедурата до кмета Йорданка Фандъкова, СОС, представители на САБ, КАБ, ИКОМОС, омбудсмана и други, но до този момент нямат отговор на искането за повече информация. Организациите искат промяна в начина за одобряването на проекта. Според тях анкетата на сайта на Столична община не е представителна. Кметът на район "Оборище" от своя страна заяви днес, че Столична община е взела това предвид.

 

Неправителствените организации заявяват още, че тъй като централната градска част е обект на културно-историческото наследство и настилките, включително различните видове паваж, са част от тази среда, би трябвало Столична община да е съгласувала проекта с Националния институт за недвижимо културно наследство и с Министерство на културата. Не се знае обаче дали това е направено.

 

Вчера от НАГ съобщиха, че предстои ново обществено обсъждане на проектите на 28 април и ги публикуваха, както и ние. Въпреки това неправителствените организации смятат, че проектите не са достатъчно подробно представени. Според общинския съветник инж. Симеон Славчев всички проекти предвиждат запазване на трамвайното трасе и изграждане на велоалея. Забелязва се обаче, че велоалеята във вариантите се различава, а във варианта с паваж велоалея изобщо няма. Най-подробно разработеният вариант е този за смесена настилка, което най-вероятно е неоповестеният избор на общината. Няма и обяснителна записка към всеки от вариантите. 

 

 

 

Неправителствените организации са инициатива "Граждани за Зелена София", "Обществен и релсов транспорт", "Граждански и обществен районен съвет "Красно село", Български център за зелена икономика, фондация "ЕКОобщност", Съюз на урбанистите в България, колоездачен клуб "Велосити" и Радостина Петрова - "Велоеволюция". 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София