СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Граждани са против изграждане на комплекс с висока сграда в кв. Кръстова вада
 Facebook

Граждани са против изграждане на комплекс с висока сграда в кв. Кръстова вада11.02.2020 / 17:38 - CityBuild.bg

Петиция е внесена до кмета на София и Столичния общински съвет.

 

Визуализация на проектанта арх. Димитър Димитров

 

Във връзка с издадена виза за строеж на бул. „Черни връх" 89, Инициативна група за съвместни действия настояват, че има нарушения, свързани с проекта. Според гражданите те са:

 

Максималното разрешеното застрояване е 19 000 кв.м, а от визата за проектиране се разбира, че инвеститорът ще застрои 38 000 кв.м, което е два пъти повече.

 

Преместена е границата с 13 метра между високата и ниската зона, с което е увеличена разгънатата застроена площ и е удължена високата част на одобрената сграда, което е нарушение на закона, тъй като промяна на Общия устройствен план на София има право да осъществява единствено парламента, а Министерският съвет има право да прави само частични изменения.

 

Издадени са разрешения за намалени разстояния между сградата и съседна сграда с 12 метра, с което нарушава чл. 32, ал. 1 от Закона за устройство на територията.

 

Въпреки, че има заповед за екологична оценка, такава не е направена от инвеститорите. Екологичната оценка трябва да покаже как тази сграда ще окаже влияние на околната среда - дали ще спира въздушните течения, подземните води и т.н.

 

Не са представени планове за вертикално планиране, с което се нарушават Законът за устройство на територията и Наредба № 8 за обема и съдържанието на устройствените планове.

 

Южният вход на предвидения комплекс е разположен на 15 метра след предвидена спирка за градския транспорт, а минималното изискуемо разстояние 45 метра, защото иначе се създава опасности от ПТП. Това е нарушение на закона за движение по пътищата и наредбите към него.

 

Благодарение на скандалния чл.27, ал.3 от ЗУТ (премахнат на 01.04.2019 г.), който „позволяваше" при парцели на калкан да се строи неограничено, главният архитект на София е издал виза за проектиране.

 

Гражданите от Инициативната група смятат, че проектът за „небостъргач-китайска стена" с фронт 70 метра посока юг-север и фронт 50 метра в посока изток-запад и височина 54.5 метра ще спира въздушните течения от Витоша към София, ще закрива гледката от центъра на града към планината и ще разваля визията на кв. „Кръстова вада", тъй като такива високи сгради там не съществуват. Освен това проектът ще създаде затруднения на трафика от Околовръстен път към центъра по бул. „Черни връх".

 

Визуализация на проектанта арх. Димитър Димитров

 

Един от инвecтитopитe в проекта - Бopиcлaв Toчeвcĸи (члeн нa Haциoнaлнaтa acoциaция нa cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи и yпpaвитeл нa няколко фирми), определи тези твърдения като „неверни" и „манипулиращи". Според него инвеститорите в продължение на няколко години са анализирали въпросния комплекс. Освен това не са използвали максималните възможности за застрояване - вместо възможните 75м, са проектирали сграда с 50м височина и то само частично в позволената зона. Не отговаряло на истината твърдението, че сградата е с дължина от 150 метра с височина 50 метра. В комплекса имало предвидени 200 апартамента, офис сграда, голям вътрешен озеленен двор и 400 подземни паркоместа и гаражи, т.е. не е вярно, че ще се изградят 600 апартамента и място за 1200 автомобила. Относно инфраструктурата, инвеститорите щели да изградят и дарят прилежащите улици в района (подземна инфраструктура, асфалтиране, тротоари, дървета в тротоарите и улично осветление с умни улични лампи). 

 

Визуализация, публикувана от инвеститорите

 

По въпроса се водят дела. Спорът между двете страни може да проследите във Фейсбук групата Кръстова вада - Запад.

 

Документи към проекта - тук.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София