СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Гражданите могат да управляват ефектите на фонтана на пл. „Централен“ в Пловдив
 Facebook

Гражданите могат да управляват ефектите на фонтана на пл. „Централен“ в Пловдив20.09.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Има и атракция, където децата могат да се разхождат по камъни като по речно корито.

 

Гражданите могат да управляват светлинните и водни ефекти на фонтана на площад „Централен“ до паметника на Гюро Михайлов. С какъв цвят да са светлините и начина на издигане на водата всеки един пловдивчанин може да определя посредством табло, което се намира в непосредствена близост. Как става това демонстрира вчера пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев.

 

 

Цветовите възможности са 12 различни цвята, сред които оранжево, тюркоазено, розово. Хората може сами да си направят цвят, а 15 са вариантите за струята на водата. Разбира се, ефектите се виждат по-добре на тъмно.

 

 

„Опитахме се на площадното пространство да включим нещо нетрадиционно и новаторско, но и да задържим вниманието на хората към самото пространство. Това не са просто фонтани и водни площи, те са плитки, за да може хората да се разхождат спокойно вътре в тях и да са достъпни. Посетителят трябва да бъде участник и да съпреживее“, допълни Иван Тотев.

 

 

В непосредствена близост до фонтаните е още една атракция, където децата да се забавляват и могат свободно да се разхождат по камъни като по речно корито. „Искахме ефекта на реката – вода, течаща под наклон. Образно казано, да вплетем река Марица в площада, на линията на магазините на римския форум. Площад „Централен“ не е просто едно място за преминаване, тук може да наблюдаваме археология, да почиваме на пейките, да се любуваме на фонтаните, да четем книга“, каза още кметът.

 

 

Зоната за заведения е проектирана от северната страна на пощата заради по-добрата сянка. От северната страна на Цар-Симеоновата градина е комуникацията, която може да се използва при различни мероприятия, концерти, ледената пързалка през зимата. Площадът разполага и със съвременно отводняване посредством линейни скрити отводнители, подобни на тези в квартал „Капана“.

 

 

В момента се подготвят информационни табели, които ще бъдат поставени на няколко места на площад „Централен“. Те ще бъдат подобни на тази пред общината и ще бъдат осветени през нощта. Изработва се и голям бронзов макет, който ще бъде до северната страна на археологически комплекс и който ще показва целия форум. Текстът на информационните табели разказва за историята на Римския форум и различните етапи на неговото строителство, като се подчертава, че става въпрос за предримски период на Пловдив.

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно