СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Хиляди протестираха в защита на Пирин
 Facebook

Хиляди протестираха в защита на Пирин12.01.2018 / 14:29 - CityBuild.bg

Демонстрации вчера имаше в почти всички областни градове, в Лондон и Брюксел. Проведе се и контрапротест.

 

Искаме да караме ски в България, но за това трябва да се намерят законни решения. Искаме оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Искаме да бъде оттеглено решението на Министерски съвет за промяна в плана на управление на Национален парк Пирин и цялостен преглед на концесионния договор, казаха протестиращите. Те предлагат и да бъде създадена работна експертна група, която да работи за развитието на планините в страната.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Банско вече не е тази ски зона, която познаваме. Това е частна олигархична зона на шепа мафиоти, които се опитват да откраднат планината. Работа на държавата е да ни каже на кого точно отдава концесията, има ли конфликт на интереси и кой е действителният собственик на ски зоната в Банско, беше казано още по време на протеста.

 

От Министерството на околната среда и водите обясняват, че действително се позволява застрояване в 48% от територията на парк "Пирин", но ще бъде позволено ново водовземане за битови нужди, а пистите ще бъдат изградени в 2% от територията на парка. Протестиращите обаче не вярват на тези обещания. Хората смятат да продължат недоволството и то в работното време на институциите, защото имат един месец за отмяна на решението на правителството относно плана за управление на парк Пирин.

 

 

Припомняме, че на 4 януари министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с кмета на община Банско Георги Икономов и с представители на концесионера на „Ски зона Банско“ - „Юлен“ АД. На министъра бе представен идейният проект за втори лифт, който преди това концесионерът показа в медиите.

 

От „Юлен“ АД заявиха пред министър Димов, че ще наемат проектанти, които да определят по геодезичен начин точното трасе за втори кабинков лифт в „Ски зона Банско“ и да изготвят мотивирано предложение. Като следваща стъпка, концесионерът предвижда да се обърне към кмета на община Банско с искане за започване на процедура по изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП), който подлежи на екологична оценка.

 

Участниците в срещата уверили министър Димов, че ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство. На срещата с министъра на околната среда и водите присъстваха Петър Петров, член на борда на директорите „Юлен“ АД, Иван Хаджиев, ръководител „Лифтове“ в „Юлен“ АД, Иван Обрейков - маркетингов директор на “Юлен” АД и кметът на община Банско Георги Икономов.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от София