СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
40% от хората у нас живеят натясно
 Facebook

40% от хората у нас живеят натясно13.06.2018 / 11:24 - Citybuild.bg

Данни на Евростат сочат, че много българи живеят в пренаселени жилища.

 

Около 41 процента от българите, или четирима от всеки 10 наши сънародници, живеят в пренаселени жилища, показват данни от анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Евросъюза през 2017 г. Средният показател за пренаселеност в ЕС е около 17 процента, отчита европейската статистика.

 

Близо 1,1 милиона българи, или около 15 процента от населението у нас, живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест удвояването на домакинствата в един апартамент, е доста често срещано явление сред българите с по-ниски доходи в градска среда. Случва се често 3 поколения, или около 6-9 членове на едно домакинство, да обитават маломерно жилище от 60-70 квадратни метра.

 

Освен това около 80 процента от децата у нас под 18-годишна възраст, както и около 60 на сто от младите хора на възраст 16-29 години, са контингент от домакинства, които живеят в пренаселени жилища.

 

Процентът на пренаселените жилища у нас в големите градове е около 48 на сто (при 18 на сто за ЕС), в малките градчета и предградията - около 40 на сто (при 15 на сто за ЕС) и в селските райони - 33 на сто (при17 на сто за ЕС), показват данните на Евростат.

На фона на изключителната пренаселеност на жилищния фонд у нас, анализът регистрира и значително висок процент от незаети жилища в градовете и селата, които стоят празни - от общо 3,9 млн. броя единици жилища у нас - около 1,2 млн. или 31 на сто - са необитаеми и незаети.

 

 
още от Новини

още от Любопитно