СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Християн Облаков представя книгата "Стефан Венедикт Попов"
 Facebook

Християн Облаков представя книгата "Стефан Венедикт Попов"18.05.2017 / 15:58 - citybuild.bg

Тя е посветена на бележития варненски архитект от първата половина на ХХ в.

 

Книгата ще бъде представена утре, 19 май от 17.30 часа, в Музей за нова история на Варна на ул. "Осми ноември" 3.

 

 

Стефан Венедикт Попов е български архитект от първата половина на ХХ в. Роден е на 23 януари 1889 г. в гр. Варна. Син е на видния варненски общественик и адвокат Венедикт Попов.

 

Арх. Стефан Попов завършва Мъжката гимназия и впоследствие архитектура в Мюнхен през 1911 г. Взема участие като младши офицер във войните за национално обединение в периода 1912-1918 г. От 1919 г. работи във Варна, като изгражда над 200 обекта - частни домове, вили, хотели, доходни здания и др. Съвместно с архитект Дабко Дабков проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили.

 

През 1931 г. арх. Попов е народен представител. През 1940 г. става председател на Българо-немското дружество и след 9 септември 1944 г. е осъден на 15 години затвор. Освободен е предсрочно през 1949 г. Излиза от затвора с разклатено здраве. Умира на 2 септември 1956 г.

 

Авторът Християн Облаков вече представи на вниманието на варненци няколко от големите имена, допринесли за стилния облик на морския град. Потомък на стар варненски род, Облаков е секретар на сдружението Варненско историко-архитектурно дружество и активен член на фейсбук групата "Стара Варна". Младият юрист е приел за своя кауза запазването на архитектурната памет на Варна и посвещава на нея и своите книги от Библиотека „Варненски архитекти".

 

 
още от Новини

още от АРТ