СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Японският архитект Кенго Кума: Минералната баня трябва да е баня
 Facebook

Японският архитект Кенго Кума: Минералната баня трябва да е баня09.10.2019 / 14:31 - CityBuild.bg

Трима кандидат-кметове на София са на същото мнение, стана ясно вчера на кръгла маса.

 

"Прекрасна баня! Това трябва да бъде баня!", каза японският архитект Кенго Кума, едно от най-влиятелните имена в съвременната архитектура, който гостува в София в рамките на Дните на японската култура в България и посети Централната минерална баня (Регионален исторически музей - София).

 

Снимка: Студио Yamazaki + Ivanova architects

 

Домакини на посещението на арх. Кенго Кума у нас са арх. Йоши Ямазаки и арх. Надя Иванова - част от Инициативен граждански комитет „Термално-Нормално", който организира вчера кръгла маса "Централна минерална баня - съвременен термален център. Концепции и визии". В събитието участваха институции и организации, които имат отношение по темата за минералните води и бани в столицата, в т.ч. кандидати за кмет на София, общински съветници, специалисти по хидрогеология, архитекти и други. От поканените кандидат-кметове единствено Йорданка Фандъкова не присъства на кръглата маса. Нямаше ги и зам.-кметът по култура Тодор Чобанов и проектантът на предвиденото от общината обновяване и на Северното крило на банята като музей - арх. Станислав Константинов.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Заставам зад каузата минералната баня да бъде баня, каза по време на дискусията Мая Манолова - бивш омбудсман и независим кандидат за кмет на София. Според нея който и да е следващият кмет, столичани няма да позволят банята да бъде музей. София има и други ресурси, като планината Витоша, които не се използват ефективно, отбеляза тя.

 

Централна минерална баня трябва да бъде баня. Вторична функция може да бъде топлоцентрала, която може да отоплява не само банята, но и околните сгради, като НАГ например, каза арх. Борислав Игнатов - кандидат за кмет на София на „Демократична България" и председател на Камарата на архитектите в България. Според него нови културни институции трябва да се създават, но на подходящи места, а мястото на Музея на София е в Двореца.

 

Централната баня трябва да се възстанови, а София да се позиционира като СПА столица на Европа, каза Борис Бонев - независим кандидат за кмет на София и член на гражданска инициатива „Спаси София". Според него Будапеща например печели 40 милиона лева годишно от минералните си бани, а София "хвърля тези пари в канала". Само в Хасковски минерални бани посещаемостта е 400 души на ден, подчерта той и допълни, че е по-подходящо експозицията на музея да е в Царските конюшни.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Банята трябва да запази своите оригинални функции, защото това е част от идентичността на столицата, каза проф. арх. Тодор Кръстев - почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) и почетен председател на ИКОМОС-България, експерт на ЮНЕСКО и ИКОМОС за Световното наследство. Термалната традиция надхвърля хигиенните функции, каза той и отбеляза, че по отношение на бъдещ център с минералва вода е необходима правилна икономическа стратегия.

 

Развитието на банята като термален център би допълнило туристическо лице на столицата, каза Иво Анев - доктор по икономика и управление (туризъм). В момента туристи идват в столицата, защото има евтини полети, но няма много разнообразни места, освен музеите, които да посетят, каза той.

 

Други градове в страната развиват термални и спа центрове - за разлика от столицата, каза инж. Величко Величков - изпълнителен директор на Българската асоциация по подземни води, който през последните години извършва множество проучвания във връзка с оценка на ресурсите на находища на минерални води и изготвяне на проекти за тяхното ползване. Столична община инвестира в проучвателни дейности, но не прави нищо по отношение на реализацията на проекти, допълни той.

 

Чужденците се учудват, че Централна минерална баня не е баня, каза Любомир Братоев - член на УС на Асоциацията на екскурзоводите в България. Разказваме им за връзката между възникването на столицата и минералните води и че хората имат свободен достъп до тази вода, а в същото време Централната ни баня е музей, каза той.

 

Има проекти за използването на минералната вода, но явно стоят в нечие чекмедже, каза Цветелина Лукарска - потенциален инвеститор.

 

Снимка:"Термално-Нормално" - флашмоб за запазване на банята

 

Следващият кмет и общински съветници трябва да се обединят и да отделят бюджет за банята, смята Милка Христова - досегашен зам.-председател на Столичния общински съвет и втора в листата на БСП за общински съветници. До момента няма резултати от заявените от общината анализи и търсене на опит от други страни във връзка с евентуално реализиране на термален център, каза тя и допълни, че досегашната информация за сградата е грешно представена пред гражданите.

 

Битката за банята е почти спечелена, каза Марта Георгиева - досегашен общински съветник от ДСБ и кандидат общински съветник на "Демократична България". Кампанията на „Термално-Нормално" ще помогне и на други минерални бани, които имат същата съдба, смята тя. 

 

Кощунство е да се променя функцията на сградата на банята и да не се използват ресурсите на минералните води, заяви Иво Божков - досегашен общински съветник от ДСБ и кандидат за общински съветник от „Демократична България". Има нужда единствено от политическа воля, допълни той.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Според досегашния кмет на София Йорданка Фандъкова тази година Столична община инвестира над 20 милиона лева в използването на минералните води, като се възраждат знакови бани. Очаква се да отвори врати и първият общински аквапарк с минерална вода и закрит плувен басейн в парк „Възраждане". В сайта за приоритетите на Фандъкова за София като кандидат кмет от коалиция ГЕРБ-СДС се казва:

 

 

Според Фандъкова и в трите бани (в Банкя, Горна баня и Овча купел) ще се извършва балнеолечение. Обновяването на банята в Банкя напредва, но не е представен идеен проект за банята в Горна баня, както и технически проект за реконструкция на банята в Овча купел. Не става ясно и за какъв точно международен архитектурен конкурс за Централна минерална баня става дума.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано