СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Идеята на екипа-победител за COLLIDER ACTIVITY CENTER е забележителна
 Facebook

Идеята на екипа-победител за COLLIDER ACTIVITY CENTER е забележителна15.03.2013 / 18:50 - citybuild.bg

Това е мнението на журито за проекта на Mars Architects & Intoarch, който спечели най-големия открит международен конкурс у нас.

 

Церемонията по награждаването, организирана от Walltopia ООД, беше такава, какъвто беше и конкурсът - добре организирана, динамична и ефектна. Преди официалната част участниците в конкурса, много гости и журналисти имаха възможността да разгледат табла с част от проектите.   

 

 

Церемонията беше съпътствана и с добре подбран и добре монтиран визуален материал за журирането в конкурса, за членовете на самото жури, за петте номинирани проекта, както и коментари за тях на управителя на Walltopia Ивайло Пенчев, които пък направиха награждаването и много забавно, предвид неговия непосредствен начин на изразяване.  

 

 

Пенчев благодари на журито, което е било професионално и ефективно, и специално на арх. Георги Станишев. Пенчев сподели, че е било много трудно да се избира измежду 369 проекта от 63 страни, и че се е колебал между два проекта. В крайна сметка избира един от двата за победител - този на Mars Architects & Intoarch. Той ще бъде реализиран в София, а другият - на Fissure Team от Испания - евентуално в САЩ, каза Пенчев.

 

Всеки от първите пет проекта, номинирани от международното жури, ще получи по € 5 000. Възложителят - Walltopia, ще сключи договор за технически проект с победителя.   

 

 

Арх. Георги Станишев представи един от членовете на журито от Foster + Partners - Райнард Йокс, като каза, че когато журира, Йокс буквално повтаря ходовете на проектантската мисъл. Арх. Станишев сподели още, че цяло целта на журито е била да изберат пет проекта, които да представят разнородните направления на мисълта, защото е важно за инвестора да усети широтата на възможностите, които архитектите предоставят за една такава задача. Избрахме пет проекта, зад които има различни идеологии и типологии, каза арх. Георги Станишев.       

 

 

Арх. Райнард Йокс от Foster + Partners направи кратка презентация по време на церемонията.   

 

 

След презентацията последва кратко визуално представяне на журито, а по време на церемонията българските му членове-архитекти Георги Станишев, Атанас Панов и WhAT Association специално подчертаха важността на конкурса за България. След това бяха обявени официално и петте номинирани проекта.

 

Според арх. Станишев идеята на проекта-победител е забележителна - да се направи максимално дълга стена за катерене в един ограничен обем. Съоръжението е развито като лабиринт с високи стени, който позволява интелигентно да се оползотвори вътрешната площ и обемът.

 

 

Тъй като последната дума след избора на професионалното жури е на инвеститора, управителят на Walltopi коментира проектите един по един. За него арх. Станишев сподели, че в процеса на журиране в рамките на часове е израснал много по отношение разбирането на проектите и работата на архитектите.

 

Според Ивайло Пенчев проектът на Mars Architects & Intoarch, Холандия/България (Neville Mars, Etienne Mares, Yuval Zohar, Anitra Baliga, Румяна Тихолова, Елина Малинова) му е допаднал най-много, първо, защото сградата наподобява латинската буква W (като Walltopia). Второ, вътрешното пространство е мултифункционално - за всички спортове и забавления. "Пространството е организирано по откривателски начин. Когато влезеш в сградата, първо се губиш, после се намираш. Харесва ми, че проектът е агресивен и предизвикателен". 

 

 

Пенчев харесва покрива на сградата, който е наклонен като писта и върху който могат да се организират спускания със сноуборд или велосипеди. Освен това страничните "каньони" могат да се покриват със стъклени покриви, които да се отварят и затварят.

 

Друго предимство според Пенчев е това, че фасадата може да бъде направена от Walltopia, а мястото за бара на покрива дава уникална гледка към парка и Витоша. И още една важна подробност - това е единственият проект, разработил басейн за Deep Water Solo (катерене над дълбоки води), разположен на много сполучливо място.

 

Освен проекта много ми допадна и архитекта, каза Пенчев. Според него Невил Марс е енергичен, активен човек, и с него ще се работи добре. 

 

Вторият проект, допаднал най-много на инвеститора (след този на Mars Architects & Intoarch), е „Кубът”, както той го нарича. Това е проектът на Fissure Team от Испания (Ignacio Gias, Javier Jesus, Ana Vida).

 

 

 

Според Пенчев сградата напомня парче скала, а пункнатината в нея - за американски каньон. От постройката ще се вижда целият парк, а фасадата е много интересна - през отвори в нея излизат растения и влиза светлина, а зад тях има стъклена фасада. Това е втория проект, който най-вероятно също ще бъде реализиран, но не в България, каза управителят на Walltopia.

 

 

Едно от нещата, на които държа, е практичността, каза Пенчев. Проектът на I/O Architects-България  (Георги Кътов, Вяра Желязкова, Стефан Апостолов, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Борис Тикварски, Андрей Пачилов, Мартина Радева) много го е впечатлил със своите прецизност и старание.

 

 

Арх. Георги Кътов от студио I/O Archcitects  (което има много номинации и награди) е и член на ГРУПА ГРАД - архитекти за позитивна промяна на обществената архитектура в България, която организира в столицата акцията „Витошка боза". Арх. Кътов беше и куратор на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2010.  

 

 

Конструкцията е пресметната много добре и е напълно изпълнима, смята инвеститорът. Според него обаче проектът има по-индустриален вид и затова е отпаднал. 

 

 

Проекта на Radionica Arhitekture от Хърватска (Goran Raco, Josip Sabolic, Fani Frkovic, Iva Pejic) Пенчев нарича „Аквариума”.

 

 

 

Проектът много допаднал на Пенчев концептуално, но неговото основно притеснение било, че ще е труден за отопление и охлаждане. „И тъй като един инвеститор трябва да мисля за разходите, си представих как парите изтичат през стъклата. Проектът е чудесен, но не е за нашите географски ширини", каза той.  

 

 

В проекта на 1A Studio на Александър Шинолов има немско звучене, има дисциплина, а аз много държа на това, каза Пенчев.  

 

Снимка: Collider Activity Center

 

Друг проект на арх. Александър Шинолов наскоро беше избран за реализация на Метростанция 20 в столицата.

 

 

Хареса ми, че архитектът се е съобразил с посоките на света и посоките на парцела. Проектът обаче ми носи усещането за музей, а не искам нашият център да дава такова усещане. Въпреки това проектът е прекрасен, осветлението влиза по много интересен начин през пролуките отгоре, а видимите греди правят приятна плетеница, каза Пенчев.

 

Снимки: citybuild.bg

Подробности за проектите може да видите тук

 

След церемонията се очаква организиране на изложба с конкурсните проекти.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано