СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Идеите за Минералната баня в София да бъдат за баня
 Facebook

Идеите за Минералната баня в София да бъдат за баня27.03.2020 / 09:00 - CityBuild.bg

Това бяха мненията на включилите се в представянето на проекта за задание за концепция за северното и източно крило.

 

 

Търсят се аргументирани предложения за функцията на северното и източно крило

 

Според възложителя на отворената покана за концепция - главният архитект на столицата Здравко Здравков, в заданието на отворената покана ще бъдат заложени възможности не само за бъдещата функция на северното и източно крило, но и на околното пространство на банята (в момента другата част от нея - Регионален исторически музей-София). След като журито избере трите най-добри концепции, Столична община ще търси начин за реализация, но с работещ бизнес модел и аргументирани предложения, което да доведе до архитектурен конкурс, каза арх. Здравков на онлайн събитието, в което се включиха над 80 човека на живо.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Подборът на идеи ще се проведе в два етапа

 

В първия етап кандидатите трябва да подадат документи, включващи представяне на екипа, предложение за начина му на работа, резюме на концепцията, бизнес плана и бизнес модела, които ще се разработват детайлно във втората фаза. Материалите ще бъдат разгледани от жури, което ще избере три екипа за участие в следващата фаза на процеса. Трите колектива, получили най-голям брой точки от журито, ще бъдат поканени да сключат договор със Столична община (ОП „Софпроект") за разработване на концепциите си по същество във втория етап на процедурата. Всеки от тях ще получи по 10 000 лв. за своята работа.

 

Във втората фаза от процеса трите екипа ще разработят детайлно концепциите си и ще ги представят публично. Разработките трябва да включват бизнес план и бизнес модел за развитие и експлоатация на северното и източно крило на сградата на Централна минерална баня в София и на водата от минералния извор до нея. Срокът за работа е 3 месеца. Публично представяне на концепциите ще има в началото на октомври.

 

Обхват на заданието - северно и източно крило на сградата на Централна минерална баня в София - маркирани в цвят

 

Необходими са гаранции, че от концепции ще се стигне до реализация

 

Предвижда се общината да предприеме „една или повече от следните стъпки": да избере предпочитана концепция, да комбинира елементи от отделните концепции и да покани един или няколко експерта от екипите за последващи действия по реализация. Тази условност не допадна на активните участници в онлайн събитието - от инициативата „Термално-Нормално", архитекти и представители на „Спаси София". Основният въпрос беше защо се търсят идеи за различни функции на сградата, при положение, че изначално тя е, а и всички стратегии на общината я определят като място с активно присъствие на минерална вода. Участниците попитаха и къде са гаранциите, че концепцията/те ще бъдат реализирани.

 

Според Любо Георгиев, директор на "Софпроект" и ръководител на инициативата „Визия за София", целта на отворената покана е заинтересованите страни да предложат идеи, финансов план и план за управление, а в зависимост от избраните концепции ще се направи и график за изпълнение. При представянето на концепциите ще трябва да се вземе предвид задължителното условие да се използва минералната вода. Всяка идея, ако е добре обоснована, може да оформи мнението и решението на общината за това какво да се случи с Централна минерална баня, обясни още той.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Да се прецизира и разшири съставът на журито

 

Предложенията на участниците в отворената покана ще бъдат оценявани от 7-членно жури с участието на специалисти от различни институции и професионални сфери: представител на ръководството на Столична община, главният архитект на Столична община, експерт от ОП „Софпроект-ОГП" (планиране, функции, стратегии), експерти по недвижими културни ценности, минерални води, бизнес развитие - икономически и финансови аспекти, управление на проекти. Имената на членовете на журито ще бъдат обявени в края на април.

 

Независимият общински съветник и член на „Спаси София" Борис Бонев е на мнение, че са необходими повече експерти в журито, както и представители на всички политически партии от Столичния общински съвет, който ще вземе окончателното решение за функцията на северното и източното крило на Централна минерална баня (или за цялата сграда). Любо Георгиев отговори, че конкретни имена за състава на журито могат да се предлагат.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Концепции могат да се представят и за цялата сграда, ще се помисли за вариант да бъдат публикувани въпроси и отговори по отворената покана, ще има и публичност на всички предложения. По проекто-заданието до 9 април се събират предложения, коментари и препоръки на open-call@sofproect.com. Те ще послужат за финализиране на заданието, след което в края на април се предвижда да бъде обявена и самата отворена покана.

 

Видео презентация заданието

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано