СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Играчите на логистичния пазар са оптимистични, но предпазливи
 Facebook

Играчите на логистичния пазар са оптимистични, но предпазливи11.05.2011 / 15:22 - citybuild.bg

Компаниите, които търсят логистични площи, са логистични оператори, по-малки дружества и представители на леката промишленост.

 

Това заяви Минко Борджуков, изпълнителен директор на Бългериън Пропърти Девелъпмънтс - компанията собственик и управител на Логистичен Парк Варна и Логистичен Парк Русе, по време на конференцията BalREc. Според него развитието на интернет търговията ще повлияе положително върху логистичния пазар у нас, като все повече компании от бранша предстои да наемат логистични площи, за да достигат до клиентите си. Други браншове, чиято консолидация ще насъчи пазара на логистични услуги през следващите месеци, са търговията със стоки за дома, битова електроника и мебелни магазини. Те ще се присъединят към секторите търговия с бързооборотни стоки и фармацията, които в момента са най-активните клиенти на логистичните оператори, смята Борджуков.

 

Той допълни, че компаниите, които в момента търсят логистични площи, могат да бъдат обособени в три основни групи: логистични оператори, по-малки дружества от различни браншове и представители на леката промишленост. Логистичните оператори търсят по-големи площи и имат по-високи изисквания към характеристиките им. По-малките дружества искат да наемат площи с размер между 300 - 500 кв. м. Третата група компании произвеждат продукция, предназначена основно за износ. Техният главен мотив да търсят логистични площи е обслужване на клиентите им в града, близо до който се намира логистичната база.

 

Въпреки повишения интерес към наемането на логистични площи, играчите в сектора остават предпазливи, счита Минко Борджуков. Клиентите предпочитат да сключват договори с продължителност  от 24 до 36 месеца - по-кратък период в сравнение с предходни години. Освен това търсят площи, които да отговарят на настоящите им логистични нужди - позволяват им да обслужват техните актуални клиенти, като голяма част от тях настояват за опция за допълнителни площи. Предпазливост се забелязва и в поведението на инвеститорите, които не бързат да започнат нови проекти.

 

На фона на цялостното развитие на сектора Бългериън Пропърти Девелъпмънтс има позитивни очаквания за работата в близо бъдеще. През следващите няколко месеца компанията планира да предложи на клиентите си 12 000 кв. м. площи в Логистичен Парк Варна и 14 000 кв. м. в Логистичен Парк Русе, а през 2011 г. - около 20 000 кв. м. в гр. София.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано