Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

340

Заобиколен от зеленина и езеро, Basecamp Lyngby в Копенхаген предлага жизнена среда с богато биоразнообразие


Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023 със своя вдъхновяващ проект „Basecamp Lyngby“. Победителите бяха наградени на 7 ноември в най-зеленото кафене Bar Ginette в Брюксел.

Впечатляваща в Basecamp Lyngby по проект на Lars Gitz Architects е извитата сграда, осигуряваща шест етажа с невероятна гледка към езерото Лингби.

Покривът е трансформиран в пейзаж с високи треви и привлекателни пътеки за почивка и съзерцание. Разработката включва и пътеки, които се сливат с естествената среда, акцентирайки върху насажденията.

По протежение на фасадите на сградата завладяващи пространства и вътрешен двор с малки тераси създават приятна атмосфера. Кръглите площади служат като привлекателни места за срещи.

Бейскамп „Лингби“ демонстрира интеграцията на архитектура и ландшафт, насърчавайки социалната устойчивост и предоставяйки висококачествен дизайн. Той създава зелен оазис за отдих и нова обстановка за жителите и посетителите.

Целият покривен парк на кампуса е пример за синергия, за „сплотеността“ между преподаватели, докторанти и студенти. В архитектурното иновативно решение и това на покривния парк е отразена визията за „обединяване и съвместно използване“ от всички.

Функциите са максимално преплетени и интегрирани. Покривният парк с неговите активности функционира като място за срещи и отдих, с алеи за разходки и социално сближаване. Растителността е внимателно подбрана и аранжирана с оглед изискванията на покривното озеленяване, с екологичното въздействие върху околната среда и връзката с природата. Използвани са местни растителни видове, което намалява разходите за поддръжка. Вижте подробности тук.

Източник: Green Cities

Втората награда отиде във Франция с проекта „Montreynaud Forum“, а третата получи Нидерландия с проекта си „Utrecht“. Ямболският проект за облагородяване на коритото на река Тунджа беше отличен с поощрителна награда за креативност и иновативност. Вижте тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата