СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Иновативен център с приобщаваща среда за деца и семейства проектират във Варна
 Facebook

Иновативен център с приобщаваща среда за деца и семейства проектират във Варна07.10.2019 / 13:29 - CityBuild.bg

Карин дом ще организира международен конкурс за архитектурен проект в средата на ноември.

 

23 години след своето създаване Фондация "Карин дом" (Терапевтичен център за деца със специални потребности и обучителен център) се свързва с иновациите, с внасянето на международен опит и експертиза, с работещия модел за предоставяне на качествени услуги за деца със специални нужди и техните семейства. Карин дом подкрепя годишно над 300 деца и семейства и обучава над 1200 специалиста от страната и региона. Организацията предава своя опит и чрез обучения, възпитава в социална ангажираност и толерантност.

 

Към момента дейността на "Карин дом" се реализира в семейната вила (построена през 1908г.) на фамилия Станчови, предоставена за ползване за създаването на първия по рода си център за деца със специални нужди още през 1996г. За съжаление сградата все по-трудно отговаря на потребността на организацията.

 

Във връзка с това в началото на 2019г. Общинският съвет на Община Варна одобри предоставянето на терен, на който да може да се изгради нова сграда за нуждите на дейността на организацията. Парцелът е с площ 2450 м2, разположен в разширената централна част на Варна в непосредствена близост до идеалния център на града - между улиците "Дойран" и "Кирил Шиваров". Новата сграда ще съчетава обучителен център и център за услуги за социално включване и независим живот на деца със специални нужди и техните семейства.

 

 

За да избере най-вдъхновения и иновативен облик за новата сграда, "Карин дом" ще организира международен конкурс за архитектурен проект, който се очаква да стартира в средата на ноември. Той ще се реализира с подкрепата на Камарата на архитектите в България, а за жури са поканени утвърдени професионалисти от страната и чужбина. В конкурса могат да участват български и чуждестранни лица или техни обединения с архитектурна проектантска правоспособност в съответната държава на регистрация. Повече информация за конкурса за проектиране на новата сграда на Карин дом следете на сайта на организацията: www. karindom.org. Предстои публикуване на отделен сайт с пълното архитектурно задание и наградният фонд по проекта.

 

С цел проучване на общественото мнение и набиране на идеи и предложения във връзка с изграждането на новия Карин дом са проведени фокус-групи с родители, представители на институциите и на бизнеса. Резултатите показват, че очакванията са организацията да продължи дейността си, като я надгради с ранно диагностициране и оценка на развитието, организиране на спортни занимания и обучаване на треньори как да работят с деца със специални нужди, да има терапевтичен басейн, както и занималня за деца. Представителите на институциите поставиха акцент върху значението на обученията за педагози и родители, както и разширяване на съществуващите услуги. От страна на бизнеса също има подкрепа за засилване на обученията, както и за пространство за игротека и събития за деца, родители и доброволци.  

 

Финансирането на новата сграда се предоставя от датските Фондации ВЕЛУКС.

 

 
още от Новини

още от Страната