СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Инспектираха разкопките на Хераклея Синтика в м. Рупите
 Facebook

Инспектираха разкопките на Хераклея Синтика в м. Рупите13.07.2018 / 16:27 - CityBuild.bg

Ще бъде асфалтиран пътят от местността до античния град.

 

Хераклея Синтика е ключов обект за целия регион. В съчетание с Рупите и магистралата съм сигурен, че мястото има сериозно бъдеще и потенциал за развитие на културен туризъм. Това заяви министърът на културата Боил Банов по време на инспекция на разкопките на античния град в м. Рупите край Петрич. Той се запозна на място с резултатите от археологическите проучвания и разговаря с ръководителя на обекта доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ към БАН, както и с екипа, който прави разкопките.

 

По-рано тази година Министерски съвет отпусна 100 000 лв. за продължаване на работата на Хераклея Синтика. Доц. д-р Вагалински разказа, че е разкрита голяма част от форума на града от IV век, документирано е и наличието под него на по-стар форум, вероятно от II век, като в източния край на по-късния форум е открит и входът на масивна сграда, съперничеща по размерите си на откритата по-рано гражданска базилика.

 

Намерен е втори императорски надпис, вероятно от III век, чието възстановяване и разчитане предстои, както и красиви капители от II век, използвани повторно за форума два века по-късно. Открит е масивен канал, напомнящ друг в ъгъла на гражданската базилика. Това са само малка част от акцентите на постигнатото през тази година.

 

С оглед на резултатите министър Банов заяви, че ще търси начин да бъдат осигурени средства за продължаване на работата до края на септември. Отговорните институции пък ще осигурят до края на годината да бъде асфалтиран пътят от местността Рупите до Хераклея Синтика, за да бъде улеснен достъпът на туристите, които и сега са многобройни. Банов заяви, че ще проведе разговори с колегите си да се съчетаят и интересите така, че да се върви към социализиране на обекта.

 

На въпрос от медиите относно разкопките край село Покровник министърът на културата съобщи, че се върви по процедурите. „Очакват се тепърва интересни находки. Нещата трябва да се случват категорично и ясно. Има си експертна комисия, СЕСОНКЦ, ще приемем всяко решение на експертите”, посочи министър Банов.

 

 
още от Новини

още от Страната