СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Инспектираха ремонта на язовирите „Рогозен 1“ и „Бързина“
 Facebook

Инспектираха ремонта на язовирите „Рогозен 1“ и „Бързина“12.03.2018 / 18:00 - CityBuild.bg

Дейностите в Община Хайредин трябва да се вместят в предоставените от правителството 3 милиона лева.

 

Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министъра на информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, областния управител на Враца Малина Николова и кмета на Хайредин Тодор Алексиев провери на място възстановителните дейности по съоръженията.

 

 

С предприетите от областния управител и кмета действия не се допусна създаването на кризисна ситуация, посочи регионалният министър. Още през миналата седмица със собствени усилия, с помощта на местни фирми и според техните бюджетни възможности и техника, започнаха да укрепват язовирите и да осигурят нормалната проводимост в коритата на реките. Министър Нанков посочи, че към момента по двата язовира могат да се изпълняват само аварийни работи. Планов ремонт ще може да се изпълни след като се актуализират проектите и количествено-стойностните сметки за тяхната реализация, през летните месеци, когато водата в двата язовира намалее. Тогава ще се доизгради компрометираният преливник на язовир „Рогозен 1" и ще се ремонтира стената на яз. „Бързина".

 

Осигурихме необходимата механизация за възстановяване на преливника, информира министър Ивайло Московски. В момента се изгражда пътят, който ще позволи на машините да достигнат до язовира и след осигуряване на достъп до яз. „Рогозен 1", незабавно ще се предприемат действия за по-бързото му възстановяване. Ще бъдат наложени и бетонови траверси по дъното му, което ще укрепи целия преливник и ще спомогне да не се свлича земна маса. Паралелно се работи по административните процедури, за да бъдат спазени всички законови изисквания.

 

Министърът на транспорта съобщи, че експерти от ДП "Транспортно строителство и възстановяване" са направили оглед на язовира в събота, 10 март, за да установят каква е необходимата техника за стартирането на неотложните аварийни дейности. В неделя тя е осигурена и е започнала работата по укрепването на разрушения преливник чрез насипване на скална маса. Представители на дружеството наблюдават денонощно язовира.

 

Министър Нанков съобщи още, че водоподаването в Мизия ще бъде възстановено днес и проблеми там няма да има. До вечерта ще бъде осигурена вода за битови нужди и в с. Ботево. За втори път от вчера там се раздава вода за питейни нужди. Във Върбица подаването на вода за битови нужди е възстановено, като се раздава минерална вода. И в двете села водоснабдяването с нормално качество се очаква да бъде пуснато утре.

 

Водата в Брегово е годна за пиене и за други битови нужди, съобщи още министър Нанков. Вече трети ден след преливането на р. Тимок там се правят лабораторни анализи по няколко пъти дневно заедно с Регионалната здравна инспекция. Спекулациите с качеството на водата са неоснователни. Там няма опасност нито от тежки метали, нито от гледна точка на микробиология, категоричен бе министър Нанков.

 

 
още от Новини

още от Страната