СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Инсталацията за горене на отпадъци в София ще се строи
 Facebook

Инсталацията за горене на отпадъци в София ще се строи17.05.2018 / 16:34 - CityBuild.bg

Тя ще бъде изградена в имота на ТЕЦ "София" зад Централна жп гара, стана  ясно след бурно заседание на Столичния общински съвет.

 

СОС одобри предложение за поемане на дългосрочен общински дълг от 67 милиона евро и одобряване на документи, свързани с изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF - отпадък". Преди започването на заседанието, общинските съветници от Реформаторския блок Марта Георгиева и от БСП Калоян Паргов поискаха точката за доклада на Фандъкова за инсталацията за горене на отпадъци (RDF, Refuse Derived Fuel) да отпадне от дневния ред. Георгиева поясни, че има внасяне на подписка за референдум за строежа на инсталацията, но само 14 поискаха решението да се отложи.

 

Не беше прието и предложение на Симеон Славчев от Политическа група 5 да бъде съставена независима работна група, която да направи оценка на проекта. Славчев заяви, че експерти от Българския енергиен холдинг (БЕХ) са му предложили варианти, при които RDF горивото като висококалорично гориво може да бъде оползотворено без никакви вредни емисии и можело дори да се произвежда метанол - като гориво за градския транспорт в София. Друг основен аргумент на Славчев, Иван Велков от "Зелените" и на Светльо Витков, е липсата на становище от Софийския административен съд относно безопасността на бъдещото предприятие.

 

Съгласно заложеното в проектодоговора, проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието, ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя.

 

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова защити проекта като "поредната стъпка за изграждане на цялостна интегрирана система за управление на битовите отпадъци на София". Тя определи като "внушения" твърденията, че новата инсталация ще отрови допълнително въздуха на София и даде пример с Виена, където имало 4 инсталации, а най-старата била в центъра и била архитектурна забележителност. За пример по отношение на горене на отпадъци, което да се превърне в производство на енергия, кметът даде и скандинавските държави. Освен това, технологията на завода била най-добрата, каза Фандъкова, цитирана от Actualno.com.

 

Кметът съобщи още, че може би още днес ще тръгне специален сайт за инсталацията. В него ще има и данни в реално време, включително за качеството на въздуха, които ще идват от мониторингова система, която ще следи работата на инсталацията. ЕК също ще направи проверка на цялостната интегрирана система за отпадъците, което е още една гаранция.

 

 

Според Марта Георгива всъщност фините прахови частици се увеличават с 12,5 тона годишно съгласно ОВОС, а в доклада на Фандъкова това е променено. Оттук-нататък на заседанието се разрази скандал с взаимни обвинения. В крайна беше казано, че нормата при работата на инсталацията щяла да доведе до отделяне на 1 милиграм вредни емисии на куб. метър, при европейска норма от 10 милиграма на куб. метър, като се очаква границата по изискванията на ЕС да бъде намалена на 5 милиграма на куб. метър.

 

БСП иска заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ-София, за да се спести замърсяването в столицата и напрежението сред гражданите. Председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов заяви, че ако мястото не бъде сменено, десетки камиони с твърдо гориво ще преминават от централната част на София до ТЕЦ-София. На това беше отговорено, че става въпрос за два камиона, които ще пътуват по 24 километра - за 38 минути.

 

Вижте повече тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано