СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
98% от инвеститорите планират да разширят портфoлиото си от имоти
 Facebook

98% от инвеститорите планират да разширят портфoлиото си от имоти22.01.2021 / 13:28 - CityBuild.bg

Colliers прогнозира растеж на инвестициите на глобално ниво до 50% през 2021 г. в най-новия си доклад Global Investor Outlook.

 

 

Водещата компания за професионални услуги и управление на инвестиции Colliers International Group Inc. (NASDAQ и TSX: CIGI) споделя, че инвеститорите са до голяма степен оптимистично настроени относно възстановяването на пазара през 2021 г. В доклада Colliers прогнозира 50% ръст в инвестиционната активност през втората половина на годината, базирайки се на възстановяване на доверието в пазара на недвижими имоти като резултат от развитието на ваксините и продължаващото държавно стимулиране.

 

„Въз основа на нашия глобален анализ, който ни дава представа за интереса на инвеститорите от „птичи поглед", попътният вятър няма да изчезне от сектора на недвижимите имоти в дългосрочен план. Предвид огромният обем набран капитал в световен мащаб и необходимостта от реални активи, инвеститорите са нетърпеливи да го използват и да се възползват от възможностите през цялата година", каза Тони Хорел, ръководител „Капиталовите пазари | Глобално" в Colliers International. „Очакваме тази година да видим движение нагоре по кривата на риска, като инвеститорите ще проучват всички видове активи от домовете за възрастни хора до проекти за обществена инфраструктура", допълни той.

 

В проучването участват близо 300 респонденти, в това число големи институционални инвеститори, компании, регистрирани на фондовата борса, суверенни фондове, частни фондове, семейни компании и трети лица, управляващи парични средства. Резултатите показват, че 98% от инвеститорите във всички региони предвиждат разширяване на портфолиото си, като над 60% планират това да е повече от 10 на сто. Освен това, 67% от анкетираните в региона на EMEA и 88% в САЩ планират следващите си инвестиции още през първото тримесечие на 2021 г.

 

Допълнителните ключови изводи от доклада на Colliers Global Capital Markets 2021 Investor Outlook включват:

 

- Висококачествените офиси клас А остават най-привлекателния актив за придобиване. Инвеститорите с международен капитал намират за привлекателни мащаба и ликвидността на офис сектора в големи финансови центрове като Ню Йорк, Лондон и Сидни. Наличието на офисни активи, които отговарят на здравните, устойчивите и техническите критерии, е важно за инвеститорите.

 

- Процъфтяват логистиката и жилищният сектор. И двата сектора влязоха в топ три класация на предпочитан клас активи за придобиване във всички региони. Интензивното им търсене ще изисква от инвеститорите да разширят географския си фокус и да създадат портфейли чрез платформи за съвместно предприятие и местни партньорства.

 

- Възможности за смяна на предназначението на проблемни търговски активи и хотели. Инвеститорите очакват да видят ценови отстъпки от над 20 процента в тези сектори. Те дават рядка възможност за придобиване на основни и проблемни активи с амбициозни планове за преустройство.

 

- Алтернативите, платформите и партньорствата играят по-значима роля. Нарастващото търсене на алтернативни придобивки като центрове за данни, домове за възрастни хора и активи в областта на природните науки отразяват по-широките структурни промени, подсилени от пандемията.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild