СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Инвеститорът в новия комплекс Varna Sky: Проектът е устойчив и безопасен
 Facebook

Инвеститорът в новия комплекс Varna Sky: Проектът е устойчив и безопасен02.04.2021 / 14:25 - CityBuild.bg

Свлачище в „Коджа тепе“ няма, гората е изсечена законно, проектът ще налага нов стандарт. Изготвен е и мастърплан, включващ развитието на съседните зони, казаха от „Алфа 1 Секюритис" ЕАД.

 

 

Във връзка с протести от страна на граждани относно изсичането на 4 декара гора от черен бор в местността "Коджа тепе" във Варна заради предвидения комплекс Varna Sky, днес представителят на инвеститора „Алфа 1 Секюритис" ЕАД Момчил Караджов и архитектът на проекта проф. Георгий Станишев отговориха на въпроси относно проекта по време на онлайн пресконференция.

 

Представителят на инвеститора „Алфа 1 Секюритис" ЕАД Момчил Караджов и архитектът на проекта проф. Георгий Станишев

 

Според инвеститора - специализирано инвестиционно дружество за реализация на средни и големи проекти в областта на недвижимите имоти с фокус региона на Варна, ОУП на града предвижда няколко обособени зони в „Коджа тепе", като гората е реституирана преди години и е частна собственост. Едната зона в местността е предвидена за жилищни сгради за курортно обитаване (именно територията за проекта Varna Sky), паркова зона и зона за обществено обслужване (детски градини, магазини и други). „Алфа 1 Секюритис" притежава част от зоната за жилищно строителство, като Varna Sky предвижда изграждането на отворен комплекс върху 20 декара с няколко десетки еднофамилни къщи с площ между 140 и 250 кв.м, завършени в интериорен и екстериорен план, с озеленени по проект дворни места и улици, видеонаблюдение, паркова среда и зелени площи. Интензивността на застрояване е намалена наполовина от съществуващите и разрешени показатели. Кварталът ще е с отворен достъп за живущите не само в него, но и в околните райони. Пилотно се очаква да бъдат изградени 8 двуетажни еднофамилни къщи, а целият проект - да бъде завършен до няколко години.

 

 

Караджов заяви, че всички действия и процеси при реализиране на инвестицията са извършвани при спазване на законите, сроковете и правилата, направено е и задължителното геоложко проучване. Той обясни, че свлачище в тази територия няма, а през 1971 година гората е класифицирана като защитна против ерозия по държавна програма, по която е имало залесяване на дерета, но не и на „Коджа тепе". Според инвеститора, по време на строителните дейности на терена той ще бъде укрепен допълнително. За изсичането на гората дружеството разполага с всички документи, като са платени и изискуемите по закон такси (над 175 хиляди лева за 4 декара гора), като тя се изключва от горския фонд и придобива статута на урегулиран терен. Момчил Караджов отбеляза още, че в рамките на проекта Varna Sky ще бъде изградена нова инженерингова инфраструктура (трафопост, водоснабдяване, канализация, интернет, CCTV и газова мрежа), каквато в района към момента липсва изцяло или е с незадоволително качество. Проектът включва и засаждането на множество дървесни и храстови видове, използваните технологии ще съответстват на клас "А" за енергийна ефективност, а всички дейности са предвидени така, че да се намалят въглеродните емисии преди и след реализацията на проекта. „Имаме желанието да наложим най-висок стандарт и качество в този проект", каза Караджов.

 

 

Територията за реализиране на проекта е избрана заради това, че е едно от малкото места край Варна, където има обща, а не разпокъсана площ, предвидена за урбанизация. Освен това инвеститорът иска да направи връзка със съседните терени - парка и зоната за обществено обслужване, като за тази цел е изготвен мастърплан за развитие на цялата територия с трите зони. За едната от тях - 25 декара, дружеството „Алфа 1 Секюритис" е поело ангажимент да инвестира в проектиране и изграждане на NEXT GEN парк за обществено ползване, като го дари на общината. Ще разработим задание за тематичен парк с алеи, детски и спортни зони, каза проф. Георгий Станишев. По отношение на зоната за обществено обслужване „Алфа 1 Секюритис" няма ангажименти, но според Караджов ще се намерят инвеститори, които да наситят тази територия с обекти. Проектът е подаден към общината, но все още няма официален отговор.

 

 

 

 

Къщи Aplha Green

 

 

 

 

 

 

 

Къщи Beta Panorama


 

 

 

Къщи Delta Sky

 

 

 

 

Къщи Gama Comfort

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано