СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искаме да сложим на фасадите на сгради снимки на техните покриви
 Facebook

Искаме да сложим на фасадите на сгради снимки на техните покриви30.10.2013 / 18:36 - citybuild.bg

Така минувачите ще обърнат поглед нагоре, казват авторите на ENJOY SOFIA - Росен и Ирена Даскалови.

 

 

Място с история, култура, различни стилове, хора и гледни точки - това е нашата столица. В ENJOY SOFIA Тичъра и Ирена представят отношението си към градската среда във фотографии на сгради и места с атмосфера.


Авторът на по-голяма част от фотографиите в проекта - Росен Даскалов-Тичъра, е кинооператор. Създава игрални и документални филми, сериали, рекламни и музикални клипове. Носител е на награда за операторско майсторство за документалния филм, чийто продуцент е "ТИЧ.Ко" - "Нощ над града". Във филма за София са „вмъкнати" най-ярките сгради, атмосфера и столични "герои".


Партньор на Тичъра в ТИЧ.Ко и проекта ENJOY SOFIA е Ирена Даскалова. Тя е фотограф, режисьор и продуцент. Има дългогодишен опит с ТВ предавания, а от няколко години създава документални филми и рекламни клипове, в някои от които са подбрани специфични градски места, характерни за столицата. В момента Ирена работи предимно за ENJOY SOFIA, като вчера вечерта техният проект беше обединен с друг в кино Одеон в съвместна изложба в рамките на фестивала за независимо американско кино So Independent.  

 

 

Снимки: citybuild.bg

 

Как се стигна до обединяването на различни фотографски гледни точки за столицата в едно филмово събитие?

 

Директорът на фестивала Жана Караивановa хареса нашата кампания във Facebook - ENJOY SOFIA. А едновременно с нас Чочо Гюзелев започна да публикува своите снимки от столицата, които изразяват една друга гледна точка за града - част от нашия живот. И така Жана реши да представи два независими проекта с различно настроение в една изложба и предложи да направим това в рамките на фестивала, за което й благодарим.

 

Снимките на сградите от птичи поглед на EnjoySOFIA са много интересни както за тези, които познават София добре (защото показват различна от ежедневната им гледна точка), така и за хората, които за първи път идват в столицата - нещо като напомняне и запознаване. Какъв акцент все пак търсите: архитектурата, историята на сградата, атмосферата, настроенията, емоциите...?

 

На пръв поглед акцентът е архитектурата, но нейната визия е в тясна връзка с историята, атмосферата и настроенията, които свързват жителите на един град и показват неговия облик.

 

Сградите и инфраструктурата в София със сигурност имат нужда от обновяване, но освен това градската среда се нуждае и от артистични идеи, от намигване, от позитивна и креативна трансформация. Как Enjoy SOFIA може да привлече погледа на минувачите?

 

Ако минувачите погледнат на града чрез Enjoy SOFIA, ще видят колко е красив той отвисоко и ще се мотивират да го променят към по-добро - и на нивото на погледа ни. Затова много бихме искали да "свалим" нашите фотографии на земята, където да ги видят много хора и да се вдъхновят, надяваме се...

 

Имаме още много идеи, свързани с визуализацията на града, защото той има свой единен човешки образ, изграден от живота на своите обитатели.

 

Къде виждате местата за вашите идеи? Очаква се например да бъдат организирани концерти, фестивали, изложби и театър в метрото, а това ми се струва едно от подходящите места за тях... 

 

Много бихме се радвали да видим фотографиите на Enjoy SOFIA на местата, които изброявате, но нашата по-генерална идея е да поставим на всяка сграда, чийто покрив сме заснели, негова снимка, с кратко инфо и история. Така минувачите ще могат да видят как изглежда съответната сграда отвисоко. Ще обърнат поглед нагоре.

 

Ние сме свикнали все да си гледаме в краката, а истинските промени се правят, когато човек погледне отвисоко на нещата, за да може да ги види и прецени трезво, извън неговия собствен обсег. За тази идея обаче ще ни трябва подкрепата на Столична Община и останалите държавни институции. Сами няма да се справим.

 

EnjoySOFIA забелязва ли новите сгради, които смята за естетични и иновативни?

 

Да, дори сме снимали някои от тях. Има вече доста естетични и иновативни сгради, все още обаче според нас липсва единност между тях и съседните стари сгради.

 

Какво мислите за цялостния архитектурен облик на града? Какво липсва по отношение на обществените пространства в София - освен обновяване на улици и булеварди?

 

Ние и друг път сме го казвали, липсва обособено място за култура и изкуства, където жителите и гостите на града могат да се докоснат концентрирано до артистичния живот на София. Това ще доведе и до сближаване на хората, които все повече се отчуждават, а за да променим правилно града си, трябва да се познаваме. 

 

 

 

 

 

 

 

 
още от Новини

още от Интервюта

още от Избрано

още от АРТ