СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат по-голямо еврофинансиране за Северен централен и Северозападен регион
 Facebook

Искат по-голямо еврофинансиране за Северен централен и Северозападен регион16.10.2020 / 13:34 - CityBuild.bg

Те са изоставащи спрямо останалите части на страната.

 

„Търсим възможността през новия програмен период Северен централен и Северозападен регион да имат малко по-голям превес по отношение на финансирането от европейските фондове заедно със спрямо останалите четири района на страната. Предложението ни е предпоставено от социално-икономическите анализи и показателите, които ясно показват, че и двата региона са по-изоставащи спрямо останалите части на страната". Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която вчера проведе онлайн среща с областните управители на Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Търговище и Силистра. 

 

Заместник-министърът отбеляза, че по-ясен целеви акцент трябва да има и при инфраструктурни проекти. Тя запозна областните управители с новия подход за инвестиции в регионите, новото програмиране, ресурсите и инвестиционните мерки за управление на територията. 

 

Областните управители ще имат значителна роля в регионалните съвети за развитие. Ще имат функцията да селектират проекти с най-голяма нужда за региона и насърчаващи потенциала му, заедно с икономическите нужди. Областните управители ще имат пряко участие в съветите не само по отношение на наблюдение и проследяване на изпълнението на регионалната политика, но и в проследяване на цялостната картина по инвестиционния процес. 

 

В Северен централен регион по новата ОПРР 2021-2027 Русе и Велико Търново ще са бенефициенти на приоритетната ос за градско развитие. Габрово, Горна Оряховица, Свищов, Силистра, Разград и Севлиево ще са бенефициенти по втория приоритет за интегрирани териториални инвестиции. Останалите 28 общини в района ще се финансират по Програмата за развитие на селските райони. Местните администрации ще получават средства и от останалите оперативни програми при изпълнение на интегрирани проекти, покриващи комбинирани мерки за комплексно решаване на конкретните нужди в района.

 

 
още от Новини

още от Страната