СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат да изградят наново "Двойната къща на Митови” в София
 Facebook

Искат да изградят наново "Двойната къща на Митови” в София11.07.2018 / 14:29 - CityBuild.bg

НИНКН предлага възстановяване на статута на съборената сграда на бул. „Васил Левски” 19-21.

 

 

От столичния район "Средец" съобщиха днес, че Министерството на културата е издало заповед за деклариране на „Двойна жилищна сграда, бивша на Митови“ с предварителна класификация на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Новото време с предварителна категория „за сведение“. Заповедта се съхранява в техническата служба на район”Средец”, ул. ”Леге” 6, ет. 4, ст. 404. Разяснения по нея може да получите всеки понеделник от 14.00ч. до 17.00ч. и всяка сряда от 10.00ч. до 12.00ч. Ако имате възражения по заповедта, имате право в четиринадесет дневен срок от получаване на настоящото съобщение да я обжалвате в писмен вид чрез район „Средец”, ул. „Леге” 6 до НАГ-СО.

 

 

Двойната къща се е намирала на ринговия булевард, оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора, сред които и арх. Георги Тодоров, пише Изчезваща София. Булевардът се нарича „Фердинанд I" до края на Първата световна война. През 1920-те години е преименуван на бул. „Христо Ботев", а през 1930-те - отново е върнато името бул. „Фердинанд I". След 1948 г. е наречен бул. „Ф. И. Толбухин", а след 2000 г. - бул. „Васил Левски".

 

Къщата, построена през 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му, днес е известна под името „Двойната къща на Митови". Фасадно сградата е така проектирана, че ако не са двата входа към фронталната част, не може да се допусне, че е къща близнак. Архитектурата на сградата по онова време е била в стилово единство с ансамбъла по булеварда.

 

След 1944 г. „по партийна линия" тук са настанявани многократно различни квартиранти, които постепенно занемарили къщата. С годините тя сменя собствениците си, а през 1976 г. получава статут на паметник на културата „за сведение" /който е свален през 2016г. - виж горе - бел. ред./.

 

Сградата се е състояла от две самостоятелни жилища, долепени едно до друго. Във всяко от тях имало по четири големи стаи, една слугинска стаичка, кухня, баня и тоалетна. Вита вътрешна дървена стълба свързвала етажите.

 

 

Снимки: Изчезваща София

 

„Двойната къща на Митови" беше дом на бездомни хора, настанили се в едното крило, а съседното беше опожарено. Препродавана многократно, днес „Двойната къща на Митови" вече не е собственост на наследниците на арх. Тодоров. След събарянето й мястото е паркинг до нова сграда.

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано