СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
От КАБ искат конкурсът за пл. ,,Св. Неделя“ в София да бъде открит и достъпен
 Facebook

От КАБ искат конкурсът за пл. ,,Св. Неделя“ в София да бъде открит и достъпен04.10.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

По искане на Камара на архитектите НАГ вече един път направи промени в условията.

 

В обявения от Столична община ограничен конкурс за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Св. Неделя" по искане на Камара на архитектите НАГ вече направи промени в документацията. С пълния текст може да се запознаете тук и на сайта на конкурса. Срокът за подаване на оферти е 18 октомври, 17,30 ч.

 

 

Вчера в писмо Камарата на архитектите в България (КАБ) настоя кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за концепция за пл. „Света Неделя“ и да направят международен конкурс с широк достъп на български и чуждестранни архитекти.

 

Условията на ограничения конкурс за нов облик на емблематичния столичен площад предизвикаха остра полемика в професионалните среди. Те лишават от участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой икономически силни фирми, казват от Камарата.

 

Първоначално критериите бяха общ оборот от 1,5 млн. лв. и оборот от 750 хил. лв. по подобни проекти за последните 3 г., както и 15-членен екип. Камарата оспори тези и още няколко условия в конкурса. Финансовите изисквания бяха намалени наполовина, а екипът беше редуциран до 5 души. Изискването екипът да е проектирал подобно градско пространство с площ 25 000 кв. м също беше намалено – на 15 000 кв. м, но и в този размер то все така рязко стеснява кръга на участниците и избора на идеи. Сбърканата концепция за конкурса обаче не беше променена, казват от КАБ.

 

Според Камарата условията не са пряко свързани с качеството на проектите, а напротив - убиват конкуренцията на добри идеи, насърчават монополите и дискриминират проектантите. Колегията подчертава, че е в интерес на цялото общество концепцията за бъдещия вид на площад „Света Неделя“ да бъде избрана по най-добрия професионален начин със съвременна, прозрачна и ясно регламентирана процедура.

 

 

 
още от Новини

още от София