СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат Обществен съвет с реални правомощия за детската болница
 Facebook

Искат Обществен съвет с реални правомощия за детската болница30.06.2020 / 12:29 - CityBuild.bg

Министърът на здравеопазването е отхвърлил предложението на гражданската инициатива за управление на процеса.

 

Предложението на инициативата „За истинска детска болница" беше внесено в Министерския съвет след проведените разговори, като искането е Общественият съвет да участва реално в изработването на концепция за модерно детско здравеопазване и качествена детска болница.

 

 

„Вместо обсъждане на предложението, получихме от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев покана да се включим в консултативен орган на негово подчинение, без правомощия, легитимиращ собствените му решения. В предложения формат отново липсва разбирането, че детската болница не е само сграда, а концепция за детското здравеопазване. То влиза в пълно противоречие с обсъдените с премиера Борисов и вицепремиера Дончев функции, структура и състав на обществения съвет. Нещо повече: съставът му е напълно доминиран от органи и организации, които активно защитаваха скелета в двора на Александровска.

 

Още по-странно е, че в състава на обществения съвет, в пълен конфликт на интереси, е включен и консорциумът, който трябваше да довърши стария строеж на цена от близо 95 млн. лв., както и „новоучредяващото се дружество, което ще бъде възложител на изграждането на Националната многопрофилна детска болница" - идея, с която се сблъскваме за първи път. Смятаме това за опит за подмяна на темата на разговорите с премиера Борисов и вицепремиера Дончев, както и за подмяна на смисъла на обществения съвет.

 

Намираме предложението на Ананиев за злоупотреба с обществения интерес. Нещо повече, смятаме, че това предложение бави още повече процеса на създаване на Детската болница, който вече загуби повече от година в защитаване на негодно задание и скелет", казват от Националната гражданска инициатива.

 

Мнението на итициативата е заявено в официално писмо до вицепремиера Томислав Дончев, изпратено на 26 юни. В него се настоява Министерският съвет да изпълни ангажиментите си, като създаде Обществен съвет с реални правомощия, да гарантира прозрачност и контрол върху създаването на националната педиатрия и то във възможно най-кратки срокове.

 

 
още от Новини

още от София