СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат оставките на Петър Диков, Стоян Братоев и Елица Панайотова
 Facebook

Искат оставките на Петър Диков, Стоян Братоев и Елица Панайотова27.01.2014 / 13:17 - citybuild.bg

Архитектите от Група Град негодуват от практиката в строително-инвестиционния процес в публичния сектор архитектурата да се заменя с инженеринг.

 

 

ОТКРИТО ПИСМО

 

УБИЙСТВО НА БЪЛГАРСКАТА АРХИТЕКТУРА

 

Дами и господа,

 

С това писмо изразяваме острото си негодувание и възмущение от задълбочаващата се практика в строително-инвестиционния процес в публичния сектор архитектурата да се заменя с инженеринг. Архитекурата на БЪЛГАРИЯ от 21-ВЕК се превръща в безличен, ниско-стойностен строителен продукт! В процес е реализацията на проекти за инженеринг на стойност над 1 млрд. лева. 

 

На инженеринг са построени Арена Армеец, Ларгото, бул. "Витоша", метростанциите, детски градини, болници, спортни зали и други обекти от областта на спорта, образованието и здравеопазването и предстои да се построят: кръстовища на 2 нива в София на „Лъвов мост", на бул. „България", множество нови сгради в София Тех Парк, реконструкцията на Централна ЖП гара София и други общественозначими обекти. Не заслужаваха ли тези обекти конкурентност на идеи и проектни решения?

 

Вместо това търговете за инженеринг превръщат архитектите и инженерите в чиновници на заплата, подчинени на общински и държавни предприятия. Безконкурсното начало стана общоприета практика, няма конкурентност на идеи и на проектни решения, което директно се отразява в качествата на продукта. Понятието „целесъобразност", което изисква експертна и обществена оценка, не влиза в приоритетите на обществените инвеститори. За тяхното спокойствие се изисква спазването на законите и нормативите, които не са достатъчни за реализирането на качествени проекти.

 

ПРОЕКТАНТИ ПОД ПРИКРИТИЕ

 

Инженерингът като обосновка за съществуването си е създаден за бърза едноетапна реализация на проектиране и строителство, с цел спестяване на срокове и отговорности. Той е измислен, за да се прилага при малки, ниско-бюджетни проекти, където понятието „законосъобразност" е достатъчен критерий, за да бъдат изпълнени поддръжка на инфраструктура, ремонти, инсталации и др.

 

Тази формула се оказа удачна за бърза реализация на строителство в публичния сектор, на общински и държавни поръчки. По тази формула започнаха да се изпълняват не само малки, ниско-бюджетни проекти, но и много важни за обществото и градовете ни мащабни публични пространства и сгради. Възложителите - държавни и общински структури - намериха вратички в законите за избягване на конкурсното начало! Само за няколко години тази практика придоби небивали размери. 

 

КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ?

 

Реализацията на АРХИТЕКТУРНИТЕ И ПУБЛИЧНИ пространства по тази схема оставят трайни последствия за бъдещите поколения. Отговорността се размива в схемата на преразпределение на материалните интереси, а отговорността за качествата на продукта - полза, естетика, функция, рентабилност и устойчивост - остават мъгляви.

 

КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА?

 

Ние твърдим, че тези практики нанасят много вреди в МОРАЛЕН, ЕСТЕТИЧЕСКИ и ВЪЗПИТАТЕЛЕН план на бъдещите поколения. Този процес не може да доведе до ярки, модерни архитектурни и инженерни решения. Установяването на тази порочна практика като ОБЩОПРИЕТА ще доведе до окончателното нокаутиране на АРХИТЕКТУРНАТА И ИНЖЕНЕРНА КОНКУРЕНЦИЯ и превръщането на гилдията в чиновническа машина.

 

НАШИЯТ АПЕЛ

 

Министърът на Инвестиционното проектиране да спре незабавно провеждането на търговете за нови сгради в СОФИЯ ТЕХ ПАРК като НЕЦЕЛЕСЪОБРАЗНИ и в нарушение на обществения интерес, както и да наложи ВРЕМЕННА ЗАБРАНА за провеждане на търгове на инженеринг за нови сгради и други големи обекти, преди ново законово регламентиране на процесите.

 

Професионалните организации и ведомствата най-после да заемат позиции в защита на професионалния морал и като инструмент за законотворчество да затворят вратичките за реализация на обекти БЕЗ-КОНКУРСИ и обществен консенсус в българската архитектура.

 

ВЪЗЛОЖИТЕЛИТЕ на инвестиционни проекти: представителите на държавата и общините да приемат политически ангажименти за установяване на КОНКУРСНОТО НАЧАЛО в избора на проектни предложения.

 

ОСТАВКИ

 

Настояваме за оставка на основни виновници за установяване на порочната практика на АРХИТЕКТУРА БЕЗ КОНКУРСИ от особена обществена значимост:

 

1. Арх. Петър Диков, главен архитект на София - като главен виновник за елиминирането на архитектурата от общественото строителство, за липсата на архитектурни конкурси като обичайна практика, а не като изключително събитие, за тенденциозното опорочаване на процедурите при малкото обявени конкурси. Арх. Диков застана с името и позицията си на главен архитект като гарант за реализирането на архитектурен конкурс за Метростанция 20 - грандиозен провал, който говори или за нежелание, или за неумение да се изпълни поетият ангажимент - и в двата случая логичното следствие е оставка. 

 

2. Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на Метрополитен ЕАД - защото не уважи усилието на гилдията за реализация на ПОНЕ ЕДНА МЕТРОСПИРКА след архитектурен конкурс и защото открито се противопоставя на конкурсното начало в избора на проекти (провала на конкурса за Метростанция 20).

 

3. Арх. Елица Панайотова, изпълнителен директор на София Тех Парк - защото въпреки, че е архитект по образование, наруши поетия морален ангажимент пред гилдията и обществото да реализира адекватен архитектурен продукт в дългоочаквания София Тех Парк, който е възможен единствено чрез провеждане на архитектурни конкурси.

 

Група Град

 

Арх. Пламен Братков, АЕДЕС Студио
Арх. Ангел Захариев, AAA Architects
Арх. Петър Торньов, b-xii
Арх. Георги Кътов, IO Architects
Арх. Ивайло Петков, 10AM Architecture
Арх. Димитър Паскалев, Архитектоника Студио 

 

От citybuild.bg също изпратихме писмото до главния архитект на София Петър Диков, до "Метрополитен" ЕАД и до София Тех парк с молба за коментар от тяхна страна.   

 

 
още от Новини

още от София