СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат референдум заради ремонта край храм "Св. Александър Невски"
 Facebook

Искат референдум заради ремонта край храм "Св. Александър Невски"08.05.2019 / 10:28 - CityBuild.bg

Според Сдружение "Зограф" се предвижда подмяна на паважа на ул. "Оборище" в участъка от ул. "Раковски" до централния вход на храма.

 

Сдружението, в което участват преподаватели от Художествената академия, в писмо до медиите призовава да се проведе референдум дали одобреният работен инвестиционен проект на архитектурно бюро А.Д.А от март 2015г. да се реализира и дали софиянци са съгласни да се "префасонира" пространството около катедралния храм "Св. Ал. Невски". Става въпрос за т.нар. Зона 4 от централната градска част, чието обновление ще струва 20 млн. лв. без ДДС.

 

 

Според Сдружение "Зограф" министър Боил Банов и НИНКН трябва да "замразят" ремонта около храм-паметника "Св. Алeксандър Невски" преди да е станало късно. Притесненията на сдружението са породени най-вече от намеренията да бъде подменена паважната настилка по знаковата улица "Оборище", тъй като в частта й от ул. “Г. С. Раковски“ до централния вход на храма предстояло да бъдат премахнати паветата и да бъдат заменени с нова настилка, въпреки че те са декларирани за паметник на културата.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Визуализация: АДА - Агенция за дизайн и архитектура

 

По информация от общината от юни миналата година, около храм-паметника се предвижда да бъдат обновени само тротоарите и осветлението. Предвижда се също намаляване на местата за паркиране, а подходът към катедралата да бъде оформен като пешеходна зона, като паважната настилка ще се пренареди.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Зона 4 или т.нар. „Златна София" включва пространството между ул. „Георги С. Раковски", ул. „Московска", пл. „Васил Левски", бул. „Васил Левски", бул. „Цар Освободител", пл. „Народно събрание", ул. „6-ти септември" и мисленото продължение на ул. „Аксаков" от ул. „6-ти септември" до ул. „Георги С. Раковски". В нея са едни от най-значимите символи на града - храма „Св. Ал. Невски", пл. "Народно събрание", паметникът „Цар Освободител Александър II", църквата "Св. София", Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, градината "Св. Климент Охридски", пространството между ул. „Оборище" и Централния военен клуб, както и пл. "Гина Кунчева".

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано