СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искат по-сериозен контрол и профилактика на пожароустойчивите и евакуационни врати
 Facebook

Искат по-сериозен контрол и профилактика на пожароустойчивите и евакуационни врати08.06.2017 / 17:16 - citybuild.bg

Това стана ясно на кръгла маса, организирана от Сдружение „Български врати, прозорци и фасади”.

 

 

Темата на кръглата маса с международно участие беше „Производство, монтаж, сервиз и обслужване на пожароустойчиви врати и прозорци в България и прилагане на добрите практики на страните членки на Европейския съюз в периода на съвместно прилагане на местното законодателство и продуктовия стандарт БДС EN 16034:2014". Тя се проведе вчера в Капитал Форт в столицата. Събитието беше открито от инж. Вирджиния Йонкова, главен секретар на СБВПФ. „Темата е изключително важна както за бизнеса, така и за цялото общество", каза тя. 

 

 

Първият панел в кръглата маса беше свързан с продуктовия стандарт БДС EN 16034:2014, комплекти пешеходни врати, врати за промишлени и търговски сгради и за гаражи и отваряеми прозорци с характеристики за устойчивост на огън и/или управление на дим. За областите на приложение на стандарта разказа Марио Петров - АРП ООД.

 

Основният проблем, на който обръщаме внимание на тази кръгла маса, са пожароустойчивите врати и прозорци, тяхното изпитване, класификация, пускането им на пазара, монтаж, сервиз и обслужване в годините. Акцентираме върху това, че Сдружение „Български врати, прозорци и фасади" се стреми да създаде един по-добър бизнес климат в страната, като ползва опита на фирми както в България, така и в Европа. Работим с държавните органи за внасяне на промени и допълнения в сега действащите наредби и подзаконови нормативни актове, с които да се подобри работата на производителите и най-вече - обществото да се запознае с това кои продукти на пазара отговорят на изискванията на нормативната база и да избере най-правилния продукт", каза Марио Петров.  

 

 

В момента в страната имаме прекрасна нормативна база, която е добра и работеща и това е доказано в ежедневието. Проблемът е не как един продукт се произвежда и се пуска на пазара, а какво се случва с него след това. Ако се разходите из страната, ще видите много противопожарни и евакуационни врати, които не отговарят на първоначалните си характеристики - те са счупени, недобре обслужени, изкривени и неработещи по предназначение. И това е нашата болка", каза за CityBuild.bg Антон Дончев от ТП Геце-България и попита: „Какво се случва, ако стане пожар или има друга аварийна ситуация? Виждаме какво се случи в Париж, в Манчестър, в Лондон..."

 

Това е причината Сдружение „Български врати, прозорци и фасади" да иска ежегодна профилактика на пожароустойчивите и евакуационни врати - от лицензирана фирма. От СБВПФ смятат, че може да се намери сполучлив вариант за регулиране на сервизната дейност, така че той да не тежи на компетентните органи и на бизнеса. „Първата стъпка е създаване на работни групи между съответните компетентни ведомства и сдружението, в което сме концентрирали голям международен опит и експертност", каза още Дончев. 

 

 

В цял свят контролът по сервиза и поддръжката на пожароустойчивите и евакуационните врати е два типа. Единият начин е чрез държавните органи - в България само пожарната може да констатира, предписва и наказва с глоби и актове, каза Дончев. Вторият вариант, който е по-приетият по света, е финансовият инструмент и най-вече чрез застрахователните компании. „Всеки инвеститор може да предпочете да не предприема никакви мерки за пожарозащита, но това ще му струва скъпо после, за да си плаща застраховката. Това е естественият начин за контрол. Смятам, че нашето общество върви натам и в някакъв момент това ще се случи. Дотогава обаче въпросът е „Какво правим?".

 

 

Управителят на „Хьорман България" ЕООД Борис Главчовски обърна внимание на проблемите при предаването на вратите - подмяна на документи и табелки.

 

Основната цел на кръглата маса беше да съберем представители на институциите, ангажирани в строителния процес, защото очевидно има разминаване между теорията и практиката - проектите се приемат по документи, а на практика често има подменени продукти и некачествен монтаж", каза за CityBuild.bg Главчовски. Двете основни дискутирани теми на срещата бяха проблемът с гарантирането на качество и сигурност при монтажа на вратите съгласно изискванията на производителя и практиката с подмяната на документи при приемането на обекта, което често не е реално проконтролирано. 

 

 

Идеята на кръглата маса беше да повдигнем проблемните въпроси, да кажем какво ни безпокои и то да бъде променено. Основната ни цел е да изискаме помощ от колегите от съответните институции за организиране на работни срещи, на които да коментираме тези проблеми и техните решения. Искаме да има конкретна отговорност за всяко едно лице по веригата - в името на това продуктите да бъдат действително това, което трябва да бъдат", каза още Главчовски.   

 

 

За изпитванията по стандарта БДС EN 16034:2014 говори Детелин Спасов - Ф Плюс ООД, а за ролята на лицата за оценка на съответствието разказаха от Дедал - оценяване и сертификация ООД. Във втората част на кръглата маса акцентът беше върху монтажа на пожароустойчиви врати, прозорци и витрини. За Декларацията, издавана от монтажната фирма, че монтажът е извършен съгласно изискванията, описани в Ръководството за монтаж на производителя и начина на монтаж на изпитания образец, разказа Живко Живков от Елит МС ООД.

 

 

 

 

В края на кръглата маса се проведе и дискусия.

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

 
още от Новини

още от Баш майстор